Ett års dispens för “gamla” ridhjälmar

Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente kräver att ryttare använder ”hjälm av godkänd typ”, dvs att hjälmen ska vara CE-märkt. Nya CE-märkningskrav för hjälmar har varit på gång länge och många ryttare som hört av sig till redaktionen och undrat över vilka regler som gäller, väljer att avvakta ett nytt hjälmköp tills dess att kraven är fastställda.

Arbetet med att utarbeta en ny europeisk standard inför CE-märkning har dragit ut på tiden och har i juli 2016 ännu inte slutförts. Svenska Ridsportförbundet har därför nu beslutat att  förlänga övergångsbestämmelserna med ett år.

I värsta fall får folks nyinköpta hjälmar slängas i soptunnan – om dom inte räknas som godkända.

Det här är vad som gäller tills dom nya bestämmelserna träder i kraft, tidigast om ett år alltså:
• CE-märkta ridhjälmar som tillverkats före den 4 november 2014 och som typkontrollerats enligt äldre standard EN 1384, är godkända fram till och med 31 december 2017.
OBS! Detta är Svenska Ridsportförbundets övergångsregler i samråd med övriga nordiska ridsportförbund, inte Konsumentverkets krav. Ridsportförbunden i Sverige, Danmark, Finland och Norge samarbetar nära i dessa frågor.
• CE-märkta ridhjälmar som tillverkats efter 4 november 2014 och som har genomgått ny typkontroll märkta VG1 01.040 (”VG1”). Det finns i dagsläget ingen bortre tidsgräns för de hjälmar som är godkända efter den 4 november 2014 enligt VG1 01.040. De är således godkända även efter 31 december 2017.
OBS! Märkningen VG1 är en rekommendation från EU-kommissionen och inte ett krav.

Källa » SvRf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.