Equipage lilla Broddskola

Det finns en hel uppsjö av broddar och säkert är det flera sorter som du inte har en aning om när dom bäst ska användas. Det är ju faktiskt så att broddar inte bara hör vintern och istiderna till, utan även för galoppen på den lite våta gräsängen kan det behöva broddas.

Equipage tog hjälp av den svensktillverkade Strömsholmshaken för att reda ut eventuella broddfrågetecken. Broddar finns i flera storlekar och vilken storlek din häst har på broddhålen, är det första du behöver veta. Ridhästar har oftast 3/8” i broddstorlek.

Broddförklaring:
1. En av dom vanligaste broddarna som används vid hårt underlag. 6 mm. Passar utmärkt som vardagsbrodd på vinterhalvåret.
2. Brodd med en lite spetsigare kärna för att förutom hårda underlag, klara av riktiga isbanor. 6 mm.

3. Något lite högre än brodd nr 1. 8 mm. Den passar förutom för hårda underlag även till medelhårda. Anledningen till att du inte vill ha en för hög brodd när det är riktigt hårt ute är för att hovens vinkel ändras om inte hela brodden sjunker ner i underlaget.
4. En ytterligare lite längre brodd som är gjord för att fungera bra på en lös och moddig bana. Det kan vara allt från snö, slask till lera.
5. En lite annorlunda brodd som slås i skon för att fungera som slitskydd. Sparar skorna på hästar som går mycket på asfalt eller andra riktigt hårda underlag.
6. Ytterligare en slitskyddsbrodd, men den här är lite mindre och den används mest till hästar som sliter mer på ena sidan av skon. Kan användas av hovslagaren för att få hovens ställning mer korrekt.
7. Den vanliga gräsbrodden som fungerar utmärkt på dom flesta gräsytor. Brodden har ingen kärna utan är helt plan upptill vilket gör att risken för otäcka skador minskar om hästen skulle kliva på sig själv.
8. En riktigt rejäl brodd för isbanor eller mycket djupa gräsbanor.
9. Ännu en lång brodd för djupa gräsbanor. Den är så lång för att verkligen komma ner i underlaget och ge fäste till hästen.
10. En betydligt mindre gräsbrodd som istället är gjord för hårda gräsbanor.

« Det här är blindbroddar. Brodden är helt platt och har ingen kärna för att ge fäste utan är främst till för att underlätta för ägaren. Du kan skruva i brodden i broddhålen under perioder som en riktig brodd inte behövs och då slipper du rengöringen av broddhålen när det väl är dags att brodda. Bara till att skruva ur blindbrodden och sedan skruva i den ordinarie brodden.

Broddar kan skada
För att minska skaderisken när du använder brodd är det bra att ha boots på hästen, speciellt om du väljer att ha brodd i tårna. Broddar kan ge otäcka skador om din häst trampar på sig själv eller någon annan häst trampar på den.
Vid användandet av gräsbrodd kan det vara bra att använda en kortare gräsbrodd på insidan av skon, liksom i tårna på bakhovarna, medan du har en längre på utsidan. Detta för att ge ordentligt halkskydd men ändå minska skaderisken så mycket som går.

OBS! Om du gör så att du har olika längd på samma hov får hästen endast vara broddad på mjuka underlag. Du kan alltså inte rida eller leda den över hårda underlag eller låta den stå så i stallgången då vinkeln på hovarna blir alldeles skev.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.