En Hästminister vore väl något?

I sonderingstider finns det möjlighet att tänka nytt. Kunde Sverige en gång ha en fiskeminister, är det dags för en hästminister. Inte bara för landsbygden och tätorten, utan för naturen, för miljön, för medborgarna och för företagen och sist men inte minst – för jämställdheten. Det skriver Maria Kjellberg i en debattartikel på atl.nu.

“Hästbranschen är anonym trots sin storlek. Den har vuxit fram i skuggan av det traditionella lantbruket. I dag omsätter den cirka 72 miljarder kronor, ger 38 000 arbetstillfällen och betalar cirka 6 miljarder i skatt. Bidraget till BNP är ungefär 0,5 procent.

Samtidigt finns många problem och utmaningar. Det saknas långsiktiga förutsättningar för branschen. I dag ligger ”hästpolitiska” frågor under jordbruksministern och hanteras i samma spår som lantbruket.

Det medför både hinder och inlåsningseffekter då hästbranschen rör sig över områden som är betydligt mer omfattande. En hästminister borde kopplas till Näringsdepartementet.”

Läs hela debattartikeln här »

Maria Kjellberg har skrivit en riksdagsmotion tillsammans med riksdagsledamoten Elisabeth Falkhaven som hon och ytterligare tre av Miljöpartiets riksdagsledamöter har lämnat in.
Så här lyder motiveringen till motionen:

“Det är avgörande för en framtida hållbar utveckling av hästnäringen i Sverige att det görs en oberoende nationell utredning och med den som grund en nationell utvecklingsplan för en modern hästsektor med fokus på hållbarhet, samhällsnytta, sporten och näringen.

Den svenska hästsektorn befinner sig i en expansiv fas och påverkas av samhällets utveckling. Politiska beslut som inte grundas i en oberoende helhetssyn utifrån dagens förutsättningar och en genomarbetad omvärldsanalys riskerar att försvåra viktiga framtidsfrågor och utveckling för hela hästsektorn inom såväl hållbarhet, samhällsnytta, som sporten och näringen.”

Läs motionen här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.