En smäll för många hästägare

Oron över vallfoderbristen är stor för dom allra flesta hästägare. Inte nog med att den usla tillgången medför att många hästar får nöja sig med mindre grovfoder framöver, priset har dessutom i princip fyrdubblats denna sommar till följd av torkan. Detta medför förstås konsekvenser.

När vallfodret, som utgör en stor del för stallägarna, skjuter i höjden, följer stallhyran med. Det är svårt att undvika. Var smärtgränsen går ekonomiskt, d v s hur mycket plånboken rymmer för allt som hör hästen till, är förstås högst individuellt. Hästägare är visserligen kända för att prioritera hästen men det finns en gräns…

Reflektera redan nu
2018/2019 är ett krisår, det råder det inga tvekan om. Och i kristider förändras spelplanen för så gott som alla inblandade och det kan vara en god idé att avsätta en stund för reflektion. Hur kommer detta år att påverka din ekonomi? Vilka alternativ finns för att hålla nere utgifterna?

Kanske kan en del av det nu dyra vallfodret bytas ut mot billigare stråsorter så som halm, gräsfröhalm, baljväxthalm, helsädesensilage och havrehö – som alla är lämpliga att komplettera med, eftersom dom är fiberrika grovfoder. Räkna på det, alla bäckar små. Men i så fall måste du leta ivrigt redan nu, du är inte ensam!
Läs på mer om dom olika stråfodren »

Dryga gärna ut tuggbehovet med torkat lövsly om du har tillgång till det. Tänk dock på att bladen måste vara ordentligt torkade, annars börjar dom mögla under lagringen. Björk, ask och alm brukar gillas bäst. Undvik ek, bok och idegran.

Kan hända går det att betala av lite på stallhyran genom att hjälpa till med några stallpass eller något annat på anläggningen?

Går det att samåka till stallet och dela på bensinpengen?

Har någon av stallkamraterna mindre ansträngd ekonomi kanske hon eller han kan betala en slant för mockning t ex? Våga fråga!

Finns det några hästprylar du kan sälja (dum fråga till en hästägare 😄)? Gör det i så fall innan säljsajterna blir överknökade med prylar i höst – när fler insett att dom hamnat i pengaknipa.

Gissningsvis kommer fler vilja hyra ut sina hästssläp i år jämfört med tidigare – sälj ditt och hämta hem en bra slant. Eller hyr ut ditt eget när du inte har användning för det för några hundralappar per gång.

Går tränaren med på att du delar lektion med en stallkamrat och därmed får en lägre kostnad? Alternativet är att du kanske inte har råd att träna för instruktör alls vilket inte gynnar någon part, allra minst hästen.

Ett lite mer drastigt sparalternativ kan vara att flytta till ett enklare stall med sämre träningsmöjligheter, fler stallpass, få faciliteter och sämre geografiskt läge. Här kan det finnas tusenlappar att spara, åtminstone i och runt om storstäderna. Inte så lockande vid första tanke säkert men möjligheten kan behöva stötas och blötas – det går ju inte att lägga hela lönen på hästen.

Har du fler tips på hur en redan ansträngd hästägarekonomi kan lättas en gnutta – dela med dig tack. Vi är många i samma sits!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.