Egensinniga fuxston – mer regel än undantag?

Alla har vi väl hört talas om temperamentsfulla, heta, viljestarka och tjuriga fuxston? Är det sant tro – eller är det bara en myt att röda ston är svårare än andra färger och kön?

Sofia Mikko är forskare på institutionen
för husdjursgenetik vid SLU.

Karaktärsdrag, som temperament, kan nedärvas – precis som fysiska anlag. Men kan temperamentet verkligen sitta i färgen på hästen?
– Inte helt omöjligt, säger Sofia Mikko, forskare på institutionen för husdjursgenetik vid SLU.

Det finns inga vetenskapliga studier gjorda på om temperamentet kan hänga ihop med hästens färg.
– Men det är faktiskt inte helt otroligt att det kan vara så, fortsätter hon. Dom gener, det vill säga arvsanlaget, som bestämmer vilken färg en häst får har också en koppling till hormonutsöndringen i kroppen. Och det är ju vetenskapligt bevisat – att hormoner påverkar humör och temperament.

Mycket hormoner hos ston
Just ston har många andra hormoner som spelar in på temperament och humör. Detta bidrar i sin tur till helhetbilden av att ston i allmänhet kan vara extra ”knepiga”. Och detta drabbar kanske fuxstona mest.
– På grund av fuxstonas rykte om att vara svåra och lite speciella så är det oftast just det beteendet som vi ser och uppmärksammar även om ston med andra färger kan vara minst lika ”jobbiga”, menar Sofia. Eller som den gamla föreställningen att vita ben på hästen är av sämre kvalitet än svarta. Men det finns inga vetenskapliga bevis för det.

Färg kopplat till syn och hörsel
Däremot finns det ett forskningsprojekt, som Sofia Mikko deltagit i, om den silverfärgade islandshästen där man av en ”slump” hittade en koppling mellan färg och beteende.
– Dom silverfärgade islandshästarna har rykte om sig att ibland vara svårhanterliga och stressiga. Vår forskning visar att just den silverfärgade hästen har en syndefekt. Och detta synfel är troligen anledningen till att hästen är så svårhanterlig.

Och allt tyder på att det är just den specifika genen som ger silverfärgen som också ger syndefekten.
– Studien visar att generna som styr färgen på hästen också styr andra saker, i detta fall synen, som i sin tur påverkar hästarnas beteende, konstaterar Sofia. Det finns även studier som visar att just bukskäckar, Splashed white, kan ha nedsatt hörsel.

Så det är alltså inte helt uteslutet att genen som ger fuxfärgen också styr andra biologiska och fysiologiska företeelser, som påverkar temperament och beteende.

Fuxmärren – egensinnig och bångstyrig – eller rena drömmen?
Världscupryttaren Angelica Augustsson har stor erfarenhet av fuxston. Förutom det franska fuxstoet Mic Mac du Tillard har hon tävlat ytterligare två fuxston.
– Alla tre har varit väldigt speciella med starka viljor, säger Angelica som med tålamod, envishet och en förmåga att kompromissa, hittat vägen till att tygla fuxston.

Tre män, Billy Twomey, Eric Lamaze och Ludger Beerbaum, stod på prispallen när världens tio högst rankade hoppryttare gjorde upp i Top Ten finalen i december 2011. Och bakom prestationen fanns tre fuxston: Tinka’s Serenade, Coriana van Klapscheut och Gotha.

Fuxston är kända för att göra allt för sin ryttare. Fast resan dit kan vara lång och många ryttare ger upp på vägen. För fuxston har rykte om sig att vara svåra. Riktigt svåra…

Antingen älskar du dom eller så står ett fuxsto längst ner på önskelistan av hästar.

Ogillar andra hästar
Angelica Augustssons topphäst Mic Mac du Tillard är ett fuxsto, ett franskt sådant.
– Det påstås att just franska fuxston är det värsta du kan råka på, säger Angelica i en intervju med Equipage 2012.

Angelica Augustsson överraskade stort när hon vann
sin första världscupseger 2011. I dag driver hon egen verksamhet i Belgien tillsammans med sin man Marlon Madolo Zanotelli.

Foto » Jenny Abrahamsson

Angelica avslöjar att Mic Mac även är väldigt tjurig rent generellt.
– I stallet tyr hon sig till mig och hästskötaren Louise Wesström, dom flesta andra gillar hon inte. Hanteringsmässigt är hon jobbig att gå med, hon biter i boxgallret när andra hästar går förbi, hon är sur när hon blir borstad… även om det blivit bättre med tiden – nu är hon bara sur när man borstar under magen, skrattar Angelica.

Det var året innan som hon slog igenom med en skräll då hon vann världscupdeltävlingen i Göteborg. Men det var inte bara den då 24-åriga Angelica som imponerade stort, utan även det heta och starka fuxstoet Mic Mac gjorde intryck på publiken.
– Mic Mac är ett typiskt fuxsto. Hon har en extremt stark vilja och vill ha det på sitt sätt i ridningen.

Stod på bakbenen
När Angelica började rida den då 6-åriga Mic Mac, hade många ryttare innan henne gett upp. Mic Macs starka vilja visade sig ofta genom att hon ställde sig på bakbenen.
– Exempelvis om hon skulle skritta ut och inte ville gå förbi något. Då reste hon sig. Det kunde egentligen vara vad som helst, förklarar Angelica.

Angelica och hennes arbetsgivare Dietmar Gugler var inte säkra på att dom skulle klara av det bångstyriga fuxstoet. Men dom såg hennes enorma kvalitet.

I början tillbringade Angelica mycket tid med Mic Mac i stallet och hon red henne två gånger om dagen. Relativt snabbt hittade Angelica samspelet med stoet.
– A och O med Mic Mac är att ”ge och ta” och att som ryttare kunna kompromissa. Man får inte pressa henne för hårt och jag hittade ganska tidigt var hennes gränser går.

Mic Mac älskar att hoppa och att tävla. När Angelica rider in
på banan vet hon att Mic Mac alltid gör sitt bästa och hon kämpar in till sista hindret.

Vill förstå och göra rätt
Angelica förklarar att genom att möta hästen på halva vägen får hon Mic Mac att tycka om det Angelica vill att hon ska göra. Det är också viktigt att hästen förstår uppgiften.
– Mic Mac vill alltid göra rätt, men om hon inte riktigt förstår vad jag ber henne om måste jag vara ännu tydligare och förklara vad jag vill. Jag är också mycket tydlig med beröm och klappar. Det går inte heller att bli arg på henne, för hon ger sig inte. Jag måste sitta och vänta ut henne, ge henne tid. Jag är lugn, har tålamod och är precis som Mic Mac, väldigt envis.

Kämpar till sista hindret
År 2008, efter två år tillsammans med Angelica, såldes Cruising-stoet till USA. Men den amerikanska ryttaren klarade inte att reda ut det svåra stoet och efter två år köptes Mic Mac tillbaka. Ett år senare, 2011, vann hon och Angelica i Göteborg.
– Mic Mac älskar att tävla och att hoppa. När vi kommer in på banan vet jag att hon alltid gör sitt bästa, hon vill inte göra fel och hon kämpar in till slutet.

Angelica är mycket tydlig med beröm och klappar.
– Du kan aldrig bli arg på ett fuxsto, för då ger dom sig
aldrig. Det är bara att sitta och vänta ut dom istället.

Angelica berättar att Mic Mac blir väldigt stark inne på banan.
– Jag låter henne dra iväg delvis, fast jag egentligen skulle kunna stanna henne på fläcken. Men Mic Mac måste få känna och tro att hon har kommandot, annars blir det inte bra. Så jag kompromissar och låter henne gå i sin egen form inne på banan, förklarar Angelica.

Mic Mac är inte Angelicas första fuxsto. Hon har tävlat två andra fuxston tidigare som också varit envisa med stark personlighet.
– Jag har även ridit en del fuxvalacker och dom har inte alls varit lika speciella som stona, avslutar Angelica.

Text och foto » Katarina Willers publicerad 2012

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.