Dyrare veterinärpriser med riskbolagen som ägare

Priserna för veterinärvård av hästar har ökat kraftigt. Försäkringsbolagen pekar på riskbolagens intrång men dessa nekar bestämt till att några omotiverade tariffer tas ut.

Equipage har i flera utgåvor haft kikarsiktet inställt på en av hästägarnas allra största ekonomiska poster – veterinärvården och försäkringen kopplad till den.

Till årets första utgåva antog vi utmaningen att jämföra priserna på några av dom vanligaste undersökningarna och behandlingarna på våra jourkliniker. En uppgift som visade sig vara svårare än vi förutspådde. Förutom att en klinik “avstod att medverka” krävdes minst sagt både tid, tålamod och övertalning för att få reda på vilka priser som gäller när du besöker riskkapitalbolaget Evidensias kliniker.

Olika-klinikkostnader-uppstalltIdag skriver atl.nu om ATLs rundringning bland hästförsäkringsbolagen. Samtliga uppger att kostnaderna för veterinärvård har stigit och att antalet veterinärbesök generellt har ökat markant.
– Veterinärorganisationerna säger att priserna inte gått upp men samtidigt ser vi ju att priserna har ökat per behandling, per besök och också i frekvens, säger Anna Mörée, på Dina Försäkringar till tidningen.

Folksam har länge flaggat för att det finns ett klart samband mellan prisökningen och etableringen av veterinärkedjorna Evidensia och Anicura som båda drivs av riskkapitalbolag.
– Våra skadekostnader eskalerade i samband med att dom här kedjorna etablerade sig, säger Jan Lindblom, marknadschef djur, på Folksam.

Detta påstående håller inte Anders Thunberg, styrelserepresentant på Evidensia, med om.
– Det är kostsamt att driva veterinärvård, det är nästan aldrig lönsamt, säger han som svar på kritiken.

Läs hela artikeln »

Equipage nr 1 – 2016 finns att köpa i Butiken »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.