Dressyr på hästens villkor?

Visst har dressyren utvecklats över åren, det är en viss skillnad mellan vad man såg på OS 1956 och dagens uppvisningar. Kvaliteten på hästar och ryttare har höjts avsevärt, ett segrande ekipage 1956 skulle förmodligen kommit sist i dagens startfält. Ändå hävdar många att det var mycket bättre förr.

I nr 4 – 2015, som kommer ut i butik i morgon, tittar två veteraner inom dressyren närmare på vari skillnaderna består och om utvecklingen skett på hästens villkor.
Att det var bättre förr håller Eric Lette, nestor inom dressyrsporten och med en bakgrund som internationell tränare och domare samt ordförande i FEIs dressyrkommitté, definitivt inte med om.
– Ridningen var med dagens ögon många gånger inte ens godkänd, säger han. Hästarna gick faktiskt inte ärligt på tygeln, dom var för öppna och inte eftergivna. På högsta nivå är man överens om att den form man rider hästen i idag är den mest ändamålsenliga för dressyren och den bästa för att hästen ska kunna bära sig på rätt sätt.

Även dressyrdrottningen Lussan, Louise Nathhorst, talar i atikeln ut om hur hon ser på dagens dressyr och hur den utvecklats genom åren – på gott och ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.