Domaren fällde kränkande kommentar – får en tillrättavisning

Det ska löna sig att stå upp för vad som är rätt och ryta ifrån om någon – alldeles särskilt någon i maktposition – uppför sig olämpligt. Det är budskapet i ett beslut från SvRF:s disciplinnämnd idag.

På en dressyrtävling i maj fällde en domare en synnerligen elak och “tillplattande” kommentar mot en av funktionärerna. Händelsen anmäldes av funktionären själv och i dagens beslut fick dressyrdomaren en tillrättavisning av en enig disciplinnämnd.

Personen som domaren uttalade sig kränkande till, ställde upp som funktionär på den aktuella tävlingen och skulle bland annat dela ut priser. När ekipagen tagit emot sina priser och skulle fotograferas, uttryckte sig domaren enligt disciplinnämndens beslut, både kränkande och direkt olämpligt.
– Men fy, ska hon vara med och förstöra bilderna, ska domaren ha sagt vilket även styrkts av ytterligare tre personer som var på plats.

Ingen engångsföreteelse
Domaren ska enligt anmälaren vid ett flertal andra tillfällen, ha uttryckt sig kränkande mot henne men eftersom anmälaren inte valde att specificera när dessa uttalanden ägt rum, kan nämnden inte inte ta ställning till dessa.
I sitt beslut konstaterar disciplinnämnden:
”Enligt TR moment 182 p 3 ska en domare ”uppträda korrekt som ett föredöme inom sporten”. Det är inte i något fall accepterat att kränka någon annan, i synnerhet inte en ideell funktionär. Uttalandet vid prisutdelningen är och kan uppfattas som kränkande, därför tilldelas domaren en tillrättavisning, och ärendet överlämnas till tävlingssektionen som ska göra en bedömning avseende domarens lämplighet.”

Domaren har inte yttrat sig över anmälan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.