Den optimala hopptekniken

Finns den och hur ser den i så fall ut? Det pratas ofta om hästars hoppteknik, t ex att hästen hoppar rund, har bra frambensteknik och att den öppnar upp bak.

Men hur ser då en optimal hoppteknik ut och betyder det att en häst som inte har den optimala tekniken inte är lika bra? Equipage tittade närmare på hopptekniken hos några hoppstjärnor.

Nayana, som tävlas av den begåvade fransyskan Penelope Leprevost, hoppar med en ganska rak överlinje – alltså att det blir en rak linje från hästens öron till svans i språnget. En sådan hoppteknik är ofta lättare att följa med i som ryttare. En sådan häst passar för det mesta amatörer bättre än en häst som hoppar väldigt rund.

Cantaro, som tävlas av shejken Ali Bin Khaled, är ofta högt över med bakbenen och sträcker ut sina bakben bakom sig, precis som vi önskar. När bakbenen sträcks ut flyger ofta även svansen upp, precis som den gör här.

Daniel Zettermans tidigare häst Glory Days har alltid hoppat med en väldigt rund teknik. Han sänker halsen och rundar ryggen i språnget, något som gärna ses hos hopphästar.
En häst som hoppar med en rund teknik behöver få tillräckligt med eftergift för att kunna sänka halsen och det är lätt att förstöra en rund hoppteknik genom att bli kvar i handen i språnget.

Michael Whitakers GIG Amai hoppar med en ganska rak överlinje och lite hängande framben. Men vad gör det när man ändå vinner? Just den här bilden är tagen från Amais vinnande runda i det otroligt prestigefyllda Aachen Grand Prix 2012.

Harrie Smolders Regina drar in frambenen så att dom knappt syns och hoppar som allra oftast med en utmärkt frambensteknik.

Teknik eller inställning?
Visst är det trevligt med hästar som hoppar med en optimal teknik och som gör allt enligt skolboken. Säkerligen är det i många fall även bättre för hållbarheten i det långa loppet. Men när allt kommer omkring handlar det nog i slutändan ändå mest om hästens inställning.

Text och foto » Jenny Abrahamsson, publicerad 2013
Alla fem bilderna är tagna vid tävlingarna i Aachen 2012.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.