Den magiska bubblan

– Föreställ dig att du har väggar av plexiglas runt dig och din häst. På så sätt skapar du en BUBBLA.
Så inleder amerikanska dressyrtränaren och GP-ryttaren Catherine Haddad Staller sin redogörelse för hur hon får hästen 100% fokuserad på henne inne på tävlingsbanan.

Catherine Haddad Staller tävlar
internationellt i dressyr.
I 17 år bodde hon i Tyskland men bor nu i New Jersey, USA, där hon bedriver utbildnings- och försäljningsstall av dressyrhästar.
Foto » Julia Wentscher

Det är en konst att visa upp sin häst i ett dressyrprogram. Att ha tränat på rörelserna är inte tillräckligt. Under hela programmet ska din häst dessutom vara fullständigt fokuserad på dig.
– Ni två ska smälta ihop till ett – oavsett vad som sker utanför banan, berättar Catherine som gärna delar med sig av sin filosofi för att få en tittig häst att lyssna och fokusera.

Catherine menar att mycket hänger på hur du lägger upp den dagliga träningsrutinen. Om din häst känner igen sig i rutinerna har den lättare att slappna av.
– Det största jobbet gör du naturligtvis hemma, säger hon. Först och främst måste du känna din häst för att vara förtrogen med svagheter och styrkor. Du måste hemma ha övat på programmet du ska rida och veta var svårigheterna ligger och likaså vad ni har lätt för.

– Du måste mentalt befinna dig exakt där du befinner dig fysiskt, säger Catherine.
Här på Cadillac. Foto » Colin Nicholas

Catherine menar att du kan underlätta för din häst genom att ha en daglig, och detaljerad rutin i din träning, som du kan ta med dig till tävlingsbanorna. Din häst känner igen mönstret, förstår vad du ber den om och får lättare att slappna av.
– Om du alltid börjar din dag hemma med ett moment som är omöjligt att genomföra på tävlingsplatsen gör du det svårt för er, menar hon. Det är också hemma som du kan ta reda på vad som får din häst avslappnad.

Telepati rent av
Men det räcker inte med att du känner din häst. Du måste även känna dig själv.
– För att riktigt lyckas med att rida ett dressyrprogram måste du förmå din häst att fokusera där du fokuserar, säger Catherine och det märks att här kommer hon in på ett ämne som engagerar henne. Och det är inte svårt att kommunicera med hästar, fortsätter hon. Hästar kan framstå som oerhört telepatiska med människor eftersom dom läser av vårt kroppsspråk snabbare än du hinner blinka. Direkt du visar dig i stallet läser din häst av dig. Därför är det otroligt viktigt att du själv är medveten om ditt kroppsspråk – både när du hanterar din häst för hand och när du sitter i sadeln.

Meditation är hemligheten
För att få din häst att fokusera måste du själv kunna fokusera.
– Och visst kan du träna upp din förmåga att fokusera! Du kan absolut träna upp din hjärna för att klara djupare koncentration under en längre tid. Den stora omvälvande händelsen för min ridning var när jag började få upp ögonen för buddistisk filosofi och för att meditera, berättar Catherine och det syns på hennes för ett ögonblick allvarliga min att detta verkligen är något som haft stor betydelse.

Catherine berättar att den buddhistiska filosofin och meditationen hjälpt henne att bli oerhört mycket mer avspänd nu, än hon var tidigare.
– Förut började jag min dag med att räkna upp allt jag hade att göra och så jagade jag iväg. Nu har jag inte mindre att göra, men jag ser det på ett annat sätt. Jag börjar med dagens första uppgift och betar sedan av uppgifterna en efter en och är på ett annat sätt närvarande i det jag gör – i stället för att fokusera på nästa uppgift eller hur jag ska hinna med den.

Catherine rider utan stigbyglar två till tre gånger i veckan.
– Min sits behöver lika många uppdateringar som min dator, säger hon.
Foto » Julia Wentscher

Använd tiden klokt
På tävlingsplatsen är det viktigt att du använder tiden väl.
– Har du en tittig och nervig häst är det alltid bra om du kan anlända en dag innan tävlingen, säger Catherine. Det här är något jag alltid får göra med Cadillac. Jag börjar med att skritta honom och visa honom allt på banan. Jag går igenom alla programmets rörelser och är det något han blir rädd för, kan jag även stiga av och visa honom från marken. På det här sättet har jag redan tränat honom massor med gånger hemma, för att han ska känna igen mönstret.

Visualisera varje steg
I träningen av hjärnan ingår även vad Catherine gör, ungefär en timme innan hon rider sitt program.
– Jag visualiserar hela programmet. Går, på ett papper, igenom allt från början till slut och visualiserar inte bara rörelserna utan hästens sätt att röra sig, varje steg han tar, hur vi går genom hörnen, långsidorna och så vidare. Jag ser allt framför mig och känner det i mig. Gör klart för mig var svårigheterna finns och vad som är lätt. Efter det gör jag upp en plan för hur jag ska rida. Och jag rider varje steg!

Den magiska Bubblan
– där bara du och din häst finns.
Visst låter allt det här klokt och i bästa fall inte alltför svårt, men hur lätt är det att sedan följa planen? Hur många av oss har inte varit med om att vid första anblicken av banan känna modet sjunka? Och direkt insett att dom där blomlådorna eller den där vattenpölen kommer att förstöra hela uppvisningen. Du vet redan på förhand att det är kört! Din tittiga, unga, pigga häst kommer inte att gå i närheten av monstret på kortsidan som är domarbåset. Hur gör man då?
– Då, säger Catherine och ler, är det viktigare än någonsin att du bara rider på.

Redan på framridningen är det bara du och din häst som finns.
– Vad det än är som du sett utanför banan eller någon annanstans så finns det inte längre. Föreställ dig att där är väggar av plexiglas runt dig och din häst. Du skapar en bubbla. Mentalt ska du befinna dig exakt där du befinner dig fysiskt.

Påminn den tittiga och vaksamma hästen om att du är där.
– Gör det genom att rida övergångar, råder Catherine. Gå från trav till halt, tillbaka till trav och halt igen. Övergångar är jättebra om din häst inte lyssnar.

Men det viktiga är egentligen inte att du gör övergångar, utan hur du gör dom. En lite orolig häst blir inte mindre orolig av ryckiga övergångar där ryttaren drar i bettet. Det ska ske mjukt och vänligt och inbjuda till förtroende.
– Har du möjlighet att rida runt banan innan start ska du definitivt använda dig av det för att visa din häst hela banan.

Medveten om hästens synfält
För att förstå hur din häst reagerar och varför, är det viktigt att du förstår hur din häst ser på världen. Catherine ger råd hur du passerar den skrämmande blomkrukan.
– Tänk på hur din häst uppfattar krukan, rid inte rakt emot den, då är det svårt för din häst att se den. Kom i trav i ena varvet och rid så att din häst kan se krukan. Gör en övergång till skritt när du passerar krukan men var noga med att stanna i bubblan! Byt sedan varv, kom fram i trav, gör en övergång till skritt och passera krukan igen, kom fram i trav.

Det är jätteviktigt att du inte själv fokuserar på krukan, tittar du extra på något kan du vara säker på att din häst registrerar detta och säkerligen tar det som en bekräftelse på att även du tycker att krukan verkar skrämmande.

Busar din häst på framridningen är det lätt att tappa modet, men redan här ska du skapa en bubbla där bara du och din häst finns.

Besviken? – Visa det inte!
Väl inne på banan – rid i bubblan och rid på!
– Du får absolut inte fokusera på något som helst utanför dom vita staketen! uppmanar Catherine. Och gör du ett misstag – rid vidare! Låt inte ett misstag förstöra resten av programmet.

Hon vill att vi ska vara medvetna om att om vi gör ett misstag så förstärker ett besviket uttryck det misstaget.
– Ett litet misstag blir enormt om du visar din besvikelse! varnar hon. Väl inne på banan är det heller inte läge att korrigera. Var noga med att ha en god kontakt med din häst, håll er ”inom ramen” och rid på! Intala dig själv att ingen ser på, världen utanför banan existerar inte.

Catherine menar att om du är på en mindre tävling kan du gott ta den som träning. Funkar det inte så lägg en volt om det behövs, det kanske är nödvändigt för att få högre poäng på en viktigare tävling. Låt inte prestige hindra dig!
– Och gör klart för dig hur din hjärna svarar på hur din häst beter sig!
säger Catherine filosofiskt. Använd lite visdom i din ridning!

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.