Del 2(3) Från Lätt B till Lätt A

För ungefär en månad sedan guidade Annie Smith oss genom dressyrens fundament – med andra ord vad som krävs på LC- och LB-nivå. Den här gången ska vi ta steget från LB upp till LA.
– Ett rejält kliv, menar Susann Näsström, ridlärare, C-tränare i dressyr och tävlingsryttare på S:t George nivå.

– Skillnaden mellan LC och LB kan väl sammanfattas som att du i LB ska uppvisa en större skillnad i tempo, i LB kommer mellantraven, att du bygger upp drivkraften i hästen och att det krävs en än större noggrannhet i ridningen av vägar och linjer, menar Susann.

LB innehåller också fler böjda linjer, vilket innebär att hästen måste gå i god balans. I LB ökar också kraven på att hästen ska gå i en stadig form med jämnhet och flyt i gångarterna och att genomföra programmet utan att tappa takt och tempo.
Klivet till LA är sedan ganska stort.
– Här ställs än större krav på hästens balans, lösgjordhet och styrka, men även på ryttarens sits och inverkan, berättar Sussi. Det fordras ytterligare precision i ridningen av vägarna OCH här kommer ett antal nya rörelser. Jämför med dom tre första delarna i utbildningsskalan, takt, lösgjordhet och stöd/kontakt. Här ökar kraven.

Lösgörande arbete ligger i grunden
Susann menar att det är mycket lösgörande arbete som leder till att hästen behåller takten och flytet och söker sig fram till bettet. Det är viktigt att hästen driver med bakbenen genom ryggen och fram till din hand.

Om det inte fungerar kan en anledning vara att ryttaren vill rida för mycket med handen.
– Rider du mycket med handen i stället för att använda sitsen bromsar du hästens rörelser. Hästen måste få plats med bakbenen för att kunna arbeta genom ryggen.
En annan anledning till att det är svårt att få flytet att infinna sig, är att ryttaren är ostadig.
– En alltför ostadig ryttare leder till att hästen inte vågar söka ett jämnt stöd. En ojämn hand, sits eller skänkel ger hästen alltför många budskap. Hästen vågar inte lita på handen och blir själv ojämn.

Receptet är en stabil sits, god balans och en stilla hand!
– Du måste erbjuda hästen stödet! Och en stor portion tålamod behövs för att vänta in hästen – den måste få tid att hitta formen själv. Stödet innebär inte att det är du som bär runt på din häst!

Förebered dig för en sväng
– Egentligen finns grunden till att lyckas i förberedelsen för vad som komma skall, fastslår Sussi. Och den förberedelsen ser faktiskt nästintill alltid likadan ut – rid som när du förbereder dig för att rida in i en sväng!

Och Sussi förklarar.
– Först och främst måste du naturligtvis i tid bestämma vart du ska rida. Om du inte är tydlig där så kan man ju fråga sig hur hästen ska veta vart ni är på väg!

När du nu kommer långsidan ner mot hörnet kan du, redan innan hörnbokstaven, lite diskret sätta dig som du sitter i hörnpasseringen. Det vill säga, du lägger något mer vikt på det inre sittbenet och ställer hästen lite grann i nacken. Med inre skänkeln kontrollerar du den inre bogen. Med den yttre skänkeln kontrollerar du yttre bakbenet så att det inte sladdar ut.

Vid hörnbokstaven fångar du upp hästen något på yttertygeln, gör en halvhalt, och rider in i svängen. Här lättar du något för att låta hästen få plats och drivkraft.

Susann menar att på det här sättet är du klar när svängen kommer. Ofta blir resultatet när du ställer åt ett håll att yttre bakbenet åker ut, nu finns din ytterskänkel där för att parera. Och sitter du redan innan svängen med lite mer vikt på det inre sittbenet, är det lättare att sitta kvar där. Annars är det lätt hänt att du hamnar på yttersidan, kommer ”efter” och försvårar för hästen.

Sussi ger rådet att börja öva i skritt.
– Skritten är en perfekt gångart för att öva in nyheter. Det går inte fortare än att du ges möjligheten att hinna med varje liten detalj – i trav och galopp händer allt mycket snabbare och är man ovan är det svårt att hinna vara noggrann.

Planera noga
Du kan också göra ”svängövningen” genom att vända rätt upp och rida rakt fram på medellinjen med hästen en aning ställd. Var noga med att den spårar.

Gör halt – hästen får varken falla till höger eller till vänster. Fortsätt rakt fram och gå in i en sväng. Det fordras att du noga planerar din ridning, är konsekvent och noggrann!
– Hästen måste så klart få tid på sig att acceptera övningen, det är inget som kommer att flyta på med en gång, förvarnar Sussi. Naturligtvis måste ni öva och öva om igen.

Susann poängterar att du inte får ha för bråttom!
– Det är många ryttare som går lite för snabbt fram och vill att allt ska funka på en gång! Ge både dig och hästen tid, fysiskt och mentalt, ni ska båda hinna förstå vad det är som krävs och få fysik och motorik att fungera!

Susann tipsar om att rida hela program i skritt för att hinna med och för att få en känsla för var vägen går.
– Det är dessutom ett utomordentligt sätt att skritta fram din häst. Rid på lång tygel eller med mer kontakt, när du ridit klart programmet är hästen färdig att börja arbeta, uppmjukad och lydig!

Titta åt det håll du rider!
Susann kan inte nog betona hur viktigt det är att alltid titta åt det håll du är på väg.
– Tittar du ner på hästen förlorar du känslan för vad du gör. Du ser vad du gör men känner det inte. Risken är då också att du korrigerar alltför mycket med händerna. Om du tittar framåt lär du dig att känna efter vad som sker.  Du övar upp känslan för ridningen, för hästens balans och för var hästens bakben befinner sig.

Men det här måste du jobba med! Att inte titta ner kräver koncentration, fokus och disciplin!

LA – rörelserna
– Det är många nya rörelser i LA, det krävs att du tar dig tid och bygger din väg successivt, en bit i taget, undervisar Susann. Är du mån om att sitta rätt och i balans, slipper du kompensera ett sitsfel med exempelvis ett tygeltag.

Susanne beskriver dom nya rörelserna:
Volterna
Volterna är mindre i galoppen, i LB är dom femton meter, nu är dom tio meter i både trav och galopp. För detta fordras att din häst är tillräckligt stark och bärig. Hästen ska även på volten bibehålla takt, spårning och form.

Ett vanligt fel är att hästen är förböjd, beroende på att du svängt med tygeln i stället för med sitsen. (Tänk på förberedelsen för svängen!)  Har du inte förberett dig är det också lätt hänt att du ställer för mycket och för sent. Följden blir att hästen inte är i balans vilket kan visa sig i att den blir alltför låg, ökar tempot, ramlar ut eller in.

Korrigera genom att sakta av och börja om och tänk på förberedelserna för att rida in i svängen så att du är klar när du rider in på volten.

Galopp från skritt
Här gäller det att du har din häst framme för skänkeln! Fatta för sitsen, precis som i en fattning från trav. Men denna fattning går något långsammare.

Var riktigt noga med att inte har för bråttom! Känn att hästen ”växer in i” galoppen. Du får absolut inte överfalla din häst utan våga vänta på att galoppsprånget kommer!

Inridning i galopp
Träna på att rida rakt genom att rida på en linje där du inte har väggen till hjälp som till exempel medellinjen eller kvartslinjen. Ta gärna hjälp av en spegel eller någon som tittar på för att veta att du verkligen rider rakt och att hästen spårar. Bygg styrka genom att rida övergångar, trav-galopp och skritt-galopp.

Halt från galopp
Här är det viktigt att du tränar stegvis. Börja med att låta hästen ta några travsteg och så några skrittsteg innan halten. Det viktiga är att du inte har bråttom, då blir det lätt en alltför abrupt övergång med låg nacke och raka bakben. Hästen ska trampa in i halten och vinkla bakbenen under sig.

Skänkelvikning
I skänkelvikningen ska hästen röra sig framåt och åt sidan längs en linje med bibehållen takt och form. Hästen måste ha styrka och balans för att utföra rörelsen rätt. För att hålla takt och balans måste drivkraften komma bakifrån. Om där inte finns tillräckligt mycket drivkraft bakifrån blir skänkelvikningen ofta hackig.

Förbered som vanligt med att rida in i svängen när du närmar dig hörnet efter kortsidan. Rid in på linjen och SE VART DU SKA! Nu ställer du om samtidigt som du med kroppen – höfter och axlar – visar vägen mot målet.

Den sidförande innerskänkeln ligger i normalläge medan ytterskänkeln finns där den bäst behövs. Fokusera på linjen och styr framdelen. Du ska sitta mitt över hästen med något mer av vikten förlagd till det inre sittbenet samtidigt som du följer med i rörelseriktningen.

Vanliga fel är att ryttaren viker sig i inre sidan och därmed lägger vikten på det yttre sittbenet. Ryttaren tar för mycket i inre tygeln och innerskänkeln åker bak. Följden blir att hästen hindras att röra inre bakbenet och i stället bromsar upp.

En bra övning för att få en känsla för hur viktigt det är att med kroppen visa vart ni ska: Sitt av och gör en skänkelvikning till fots. Titta efter vart höfterna pekar! Pröva nu att vika dig i sidan och titta åt olika håll – blir det lättare eller svårare att gå åt sidan? Vrid överkroppen och se vad som händer!

Förvänd galopp
Förvänd galopp innebär alltså att hästen går i höger galopp i vänster varv eller tvärtom. Det fordras balans och styrka för att hästen ska gå i förvänd galopp med bibehållen galopprytm! Ryttaren ska följa med i galopprörelsen och samtidigt ha kontakt med båda sittbenen i sadeln för att inte störa hästens balans. Det är viktigt att hästen inte är förböjd eller alltför mycket ställd i galoppsidan för att där ska finnas plats för benen när den svänger. Hästen måste vara relativt rak för att klara balansen.

Vanliga fel i den förvända galoppen är att ryttaren:
» ställer för mycket
« tappar balansen
» släpper yttre sittbenet och faller åt galoppsidan
» stör med överlivet i stället för att följa med i rörelsen
Allt detta gör det svårare för  hästen att hålla balansen.
Var noga med att:
» bibehålla din sits och din balans
» känna båda sittbenens kontakt med sadeln
» se vart du ska!

Ryggning
I ryggningen ska hästen villigt röra sig bakåt med bjudning och eftergift i nacken. Rätt utförd är ryggningen en lösgörande rörelse. Att rygga är inte helt bekvämt för hästen, den ser inte vart den går, vilket kan göra den osäker. Det fordras alltså att hästen har förtroende för ryttaren och handen så att den vågar röra sig bakåt.

Driv framåt och gör en förhållning. Sitt inte alltför tungt i sadeln. Hästen måste få frihet att lyfta rygg och kors för att flytta bakbenen uppåt och bakåt.

Avlasta alltså sittbenen något utan att för den skull luta dig framåt. Förhållningen följs av en snabb eftergift. Ryggningen består av upprepade förhållningar följda av eftergifter.

Om du försöker dra hästen bakåt med handen låser du ryggen och hästen kommer att släpa benen i stället för att lyfta dom och kliva bakåt.

Om din häst viker av åt det ena eller andra hållet i ryggningen kan det bero på att den är stel eller att den inte vill vinkla bakbenet. Ta hjälp av en vägg för att komma rakt och parera något med skänkeln.

Bakdelsvändning
Bakdelsvändningen är den första samlande rörelsen. Kvaliteten på vändningen beror till stor del på hästens skritt och förmåga att korta steget.

Hästen ska vända runt sin bakdel och ändra riktning med bibehållen skrittakt och något förkortat steg. Det är viktigt att hästen är ”på väg framåt” och inte bromsar i vändningen. Därmed är det bättre att vändningen sker över en något större yta med bibehållet tramp än att hästen stannar upp. Hästen får inte gå i kors med bakbenen.

Det är av största vikt att du bygger upp rörelsen steg för steg. Börja med att vänja hästen vid dom vändande hjälperna endast några steg – ett kvarts varv. Förbered så som inför svängen. Placera något mer av vikten på det inre sittbenet samtidigt som du är noga med att ha kontakt med sadeln med båda sittbenen och led med ett litet tygeltag åt sidan. Var noga med att den yttre skänkeln inte verkar sidförande.

ett steg i taget
Ha inte för bråttom och känn hästens fotförflyttning.
– Steget från LB till LA är ett jättehopp! Där är mycket nytt och du måste vara medveten om att det tar tid! Ta småbitar åt gången och bygg successivt. Börja gärna träna rörelserna tidigt men bara några få steg. Och tänk på förberedelserna innan svängen – dom är nyckeln till det mesta, avslutar Sussi.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, publicerad i Equipage 2012

Till artikeln “Från Lätt C till Lätt B” »

En tanke om “Del 2(3) Från Lätt B till Lätt A

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.