Del 1(3) Från Lätt C till Lätt B

Visst är det roligt att få utmaningar, att pröva på lite mer, lite svårare rörelser? Att inte traggla i det oändliga på grunderna. Men krumelurer i all ära, behärskar du inte övergångar, att rida hästen på tygeln och att göra halt exakt där du tänkt dig, så blir krumelurerna inte så bra. Equipage fick hjälp av Annie Smith på Vällingby ridskola, med vad som faktiskt först måste sitta som en smäck!

lc-till-lb-annieAnnie Smith utbildar ungdomar och vuxna från nybörjarstadiet upp till tävlingsnivå. Utbildningsskalan är en central del i Annies undervisnings-filosofi.
– Den är så jättebra att ha i huvudet och gå tillbaka till när du stöter på ett problem. Ställ dig själv frågan varför det inte funkar. Är det takten? Lösgjordheten? Kontakten? Sannolikt har du svaret redan här!

Equipage går tillsammans med Annie igenom rörelserna som ingår i ett program på LC-LB-nivå.
– Nu är det ju så att om du rider ett program på tävling så ska allt redan sitta, menar Annie. Det är inte dags inne på banan att jobba för att få hästen mellan hand och skänkel och vara lyhörd får dina hjälper, det ska bara funka.

Men nu fokuserar vi på rörelserna och förberedelserna och låtsas inte att du är på tävling.

Halvhalten
Egentligen är ju inridningen på medellinjen den första bedömningsgruppen. Men förberedelserna är nog så viktiga. Annie påpekar att du bör tänka på att vända upp från det håll din häst har lättast att vända från, det underlättar för att komma rakt.
– Förvarna hästen om att något kommer att hända genom en halvhalt innan första hörnet på kortsidan. Genom det gör du hästen uppmärksam och kollar också att den lyssnar på dina hjälper.

I en halvhalt minskas tempot något men energin finns kvar. Bromsa med sätet, gör dig tung, spänn magmusklerna och ta en lätt förhållning med tygeln genom att krama den, följd av en snabb eftergift.
Hästen ska bromsa genom att vinkla bakbenen och flytta tyngdpunkten bakåt. Den ska vilja framåt men vänta på dig och din signal. Du måste alltså driva och tala om för hästen att bakbenen ska vara aktiva.

Hörnpasseringen
Hörnpasseringar kommer du ju att göra ett antal gånger. Tänk på att hörnpasseringar fungerar lösgörande och kan vara till god hjälp för att forma den inre sidan på hästen, fånga upp energin och samla.
– Var noga med att ställa igenom och böja hästen i innersidan och samtidigt se vart du ska. Att se vägen är något att tänka på genom hela programmet. Fäster du blicken på ett mål längre bort har hästen lättare att röra sig dit på en rak linje än om du sitter och tittar ner på hästens öron. Då blir det lätt vingligt.

Att ställa hästen innebär att du vrider om inre handleden något – du ska se hästens ögonbåge och näsvinge. Den yttre handen reglerar ställningen utan att bromsa. Du ska sitta mitt över hästen utan att böja dig i sidan. Trampa ner i den inre stigbygeln så du får något mer vikt på det inre sittbenet. Den inre skänkeln ligger i normalläge, strax bakom sadelgjorden, den böjer hästen i innersidan och verkar framåtdrivande medan den yttre är något tillbakadragen för att hålla baken på plats, samtidigt som den puttar på lite och driver framåt.

lc-till-lb-annie-stalldUppridningen
På kortsidan fram till medellinjen kan du gärna låta din häst vara lite ställd. Gör en ny halvhalt innan du vänder upp. Här har du ännu en hörnpassering.
– Tänk också på att du inte vänder för sent, det är lätt hänt. Du måste börja vändningen innan medellinjen för att du ska hamna rätt. På tävling ska dina hjälper vara så förfinade och osynliga som möjligt. Men när du tränar kan du för att visa hästen vägen ge ett ledande tygeltag med den inre tygeln. Ett ledande tygeltag går rakt ut från hästens hals. Med den yttre tygeln reglerar du så att hästen inte förböjer halsen.

Väl på medellinjen ska du räta upp hästen och rida rakt fram. Tänk på att placera blicken någonstans bakom domarna, så får du hästen med dig.
– Även om din häst nu inte får vara ställd så är det jättebra att tänka att du har en innersida, det brukar göra det lättare att hålla hästen inom den ram du skapat. När du rider rakt fram ska du sitta mitt över hästen med båda skänklarna i normalläge. Du ska ha en stadig skänkel utan att klämma med den. Tänk dig att du styr hästen med skänklarna, det kan hjälpa dig att undvika att rida alltför mycket med handen.

Halten
I LC kommer halten först i slutet av programmet, i LB redan i uppridningen.
– Om du sitter mitt över hästen, känner att den lyssnar på dig och är jämn på båda tyglarna brukar halten fungera bra. Förbered halten genom en halvhalt. När halten ska komma sitter du så långt ner i sadeln som möjligt, ”väg mer än du gör”, samtidigt som du spänner magmusklerna. Krama tygeln, för att direkt ge en eftergift. Var noga med att absolut inte titta ner, inte heller sedan hästen stannat, om du gör det flyttar du din vikt, vilket förmodligen får hästen att röra sig.

Annie är medveten om att det kan hända att hästen ”hälsar” genom att höja huvudet, hur fin halt den än gjort. Men det menar Annie inte är hela världen.
– Tänk lite innersida i igångsättningen, rör mjukt på den blivande innerhanden och känn efter att ”yttersidan” finns där, så faller hästen säkert på plats igen!

I igångsättningen likväl som när du går in i halten, anser Annie att det är bättre med något skrittsteg än en alltför abrupt rörelse.
– Det är viktigt att intrycket blir mjukt och harmoniskt. Tänk trav, lägg till skänkeln, mjukna lite i handen.

En häst som dyker i halten måste förmås att sätta sig mer.
– Försök att aktivera hästen och tänk på att rida i ett tempo anpassat för den häst du rider på.

Du ska rida rakt fram men börja förbereda dig för vändningen och hörnpasseringarna på kortsidan.
– Var tydlig mot hästen med vart du ska! Titta åt det håll du ska rida och förbered genom att börja ställa innan vändningen så ger du hästen en chans att veta åt vilket håll den ska gå. Om hästen känner sig osäker på vart den ska riskerar du att det blir vingligt.

lc-till-lb-handstallning

lc-till-lb-normallageVolten
För att få en jämn volt är A och O att du har klart för dig exakt var du ska lägga den. Det innebär att du måste veta hur stor den är i förhållande till banans storlek.
– Om volten ska vara femton meter i diameter och banan är tjugo meter bred betyder det att du, om du ska lägga den vid A (på mitten av kortsidan), ska ha två och en halv meter kvar till långsidan på båda sidorna.

För att få volten rund kan du tänka dig att du rider den i två halvor, från A till medellinjen och från medellinjen tillbaka till A.
– Se vart du ska! Forma hästen med innerskänkeln, som ligger i normalläge, efter volten. Innerskänkeln driver också framåt och kontrollerar så att baken inte faller inåt. Ytterskänkeln ligger något längre bak, är framåtdrivande och kontrollerar att baken inte sladdar ut.

Innertygeln ställer hästen i nacken och visar vägen genom att leda. Med yttertygeln reglerar du så att hästen inte förböjer sig i halsen.
– Snegla ner på hästens öron för att kontrollera att dom är i samma höjd. Är dom inte det har hästen huvudet på sned.

lc-till-lb-annie-oronenOm hästen skulle falla in med eller sladda ut med bakdelen förklarar Annie att det förmodligen beror på att hästen inte arbetar lika mycket med båda bakbenen. Liksom vi människor är höger- eller vänsterhänta har även hästarna en starkare och en svagare sida.
– Vi måste ständigt jobba på att få hästarna mer liksidiga genom att gymnastisera båda sidorna. Oftast ligger manen över på den veka sidan.

Serpentiner
Även när du rider serpentiner måste du ha klart för dig hur stor ridbanan är för att veta exakt var dom ska ligga. I LC har du serpentiner med övergång till skritt när du passerar medellinjen.

Tänk på att en serpentin från A till C verkligen börjar vid A och slutar vid C, vilket innebär att hörnen efter A och innan C ska rundas av. Spåret på långsidorna ska tangeras. Bågarna rider du som det böjda spåret på volten.
– Börja fundera på övergången till skritt redan innan kvartslinjen, tipsar Annie. Och håll din häst ställd i den gamla innersidan tills den saktat av. Under skritten börjar du ställa om för att få en ny innersida. Försök att få lika många skrittsteg före som efter medellinjen.

Förlängd steglängd
Den förlängda steglängden bör du träna in med bara några steg åt gången. Detta för att hästen ska lära sig att tänja på steget och samtidigt behålla takten.
– Vänd upp på diagonalen vid bokstaven och ta sikte mot nästa bokstav. Försäkra dig om att hästen är rak innan du ber den länga på steget.

Hästen ska vara i balans över sina bakben och öka steglängden med bibehållen takt! Inled med en halvhalt som en avstämning och driv sedan med båda skänklarna samtidigt som du mjuknar i handen.
– Tänk: stora steg med mycket luft! Var noga med att inte släppa iväg din häst så att den tappar balansen.

I den förlängda steglängden finns risken att du får galoppinslag eller taktmissar
– Då har du förmodligen satsat lite väl friskt och släppt iväg din häst för frikostigt.

När du tävlar kan du hellre komma ut på spåret en aning innan än efter bokstaven, så du får tid på dig att rida en noggrann hörnpassering.

Skritt
För att få en bra övergång från trav till skritt förbereder du återigen med halvhalter och minskar tempot så att övergången blir så mjuk som möjligt. Tänk dig att hästen ska bromsa med sina bakben genom att dom vinklas mer, hästen sätter sig och blir lättare i sin framdel. Sitt mitt över hästen sträck på dig och håll ihop dina händer.Väl i skritt trampar du ner hälen och driver lagom så att det inte blir några travsteg, vilket kommer att dra ner poängen.
– I den fria skritten är det viktigt att du har bjudning så att hästen rör sig energiskt och samtidigt avspänt framåt. Tyglarna ska hänga fritt. Tänk på att hålla hästen rak och se långt bort i den riktning du ska så att hästen ”följer” dig. Svårigheten kan vara när du ska ta tyglarna igen. Försök att vara lite kvick med att korta upp tygeln. Med ett hörn framför dig har du ju en blivande innersida, så du kan ställa hästen, vilket gör det lättare att komma tillbaka i ramen.

Galopp
– Förbered dig för att fatta galopp med en halvhalt och kolla att hästen bjuder framåt med lika mycket stöd på båda tyglarna. Ställ något inåt. Skjut fram den inre höften och trampa ner stigbygeln. Yttre skänkeln håller du något tillbakadragen för att kontrollera att hästen inte svänger ut med baken.

Var noga med att ytterskänkeln inte blir alltför kraftig, då kan hästen hamna på dubbla spår. Båda skänklarna driver framåt, den inre skänkeln ger impulsen till fattningen.
– Fortsätt nu att rida! manar Annie. Tänk dig att varje galopp-språng är en ny fattning utan att överdriva. Använd dig av halvhalter för att stämma av till ett väl avvägt tempo.

Övergång från galopp till trav
När du ska göra övergången till trav förbereder du som vanligt med en halvhalt.
– Använd ditt säte – sitt tyngre. Med yttertygeln bestämmer du tempot. Fortsätt att driva men minska tempot och låt sprången successivt bli mindre för att kunna fortsätta i balans och bryta av där du tänkt dig. Behåll en lätt ställning inåt.

En förhållning på innertygeln ger signalen till övergången till trav.

Redskapen
För att rida ett program med framgång fordras att du själv känner dig säker och faktiskt tror att du kommer att klara det utan problem. Du måste kunna vägarna.
– Vet du med dig att där finns en svårighet får du träna vidare, menar Annie. Rid igenom programmet på träningen, då kan du gå ur det för att lösa dom eventuella problem som uppstår. Var noga med att känna till skillnaderna mellan exempelvis mellanskritt, fri skritt och ökad skritt. Visa tydliga övergångar mellan dessa. Läs tävlingsreglementet – TR!

Du bör ha klart för dig vilka olika ”redskap – hjälper” som finns till hands:
» Din hand kan verka förhållande, eftergivande, ställande, ledande och reglerande.
» Din skänkel kan verka framåtdrivande, reglerande-mothållande och sidförande.
» Med vikten och sätet påverkar du hästen konstant. Sätet kan verka bromsande, framåtdrivande och genom att ändra vikten kan du få hästen att gå åt det håll du lägger tyngden.

Alla hjälper används tillsammans. Hur mycket av varje hjälp som behövs måste du lära dig, det varierar från häst till häst och även över tiden.
– Se dressyr som gymnastisk utbildning. Dina hjälper är ett signalsystem för att träna hästen. Jämför med dig själv, kan du röra dig med korta steg och långa steg, göra höga knäuppdragningar utan att bli flåsig, då är du vältränad. Det är samma sak med din häst!

Artikeln publierades i nr 2 2012. Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

2 tanker om “Del 1(3) Från Lätt C till Lätt B

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.