Debatt om hoppningens framtid

En ridsportskommitté med många tunga namn, diskuterade framtiden för hoppningen vid ett rundbordssamtal i Schweiz i veckan. Bland mycket annat lyftes frågan om vad som ska ske om FEI eller annan, upplever att hästen pressas för hårt.

Kommittén bestod av närmare 40 deltagare från 21 länder och fem kontinenter i form av toppryttare, förbundskaptener, evenemangsarrangörer, FEI-styrelsen och FEI-hoppningskommittén.

Punkterna på dagordningen för mötets två dagar handlade om nya trender inom sporten, om FEI Jumping-händelsernas struktur, inklusive evenemangsklassificeringssystemet och online-tävlingar, hållbar och etisk användning av hästar och vikten av att införa någon form av reglering av evenemangsdatumen för en jämnare spridning över året.

Alla var överens om att ett stramare minimikrav är avgörande för att förbättra den övergripande standarden för alla FEI-tävlingar, särskilt när det gäller uppstallning och stallsäkerhet. Och det var konsensus bland gruppen att ansvaret för användningen av hästar bör först och främst ligga på ryttarna tillsammans med hästägarna, men att FEI ska ha möjlighet att ingripa om det finns oro för att en häst används för hårt.

Kevin Staut är en av Frankrikes mest framstående hoppryttare.

Under dag två diskuterades formatet för FEI-hoppmästerskapet “Longines FEI Jumping Nations Cup™” – en omåttligt populär och uppskattad tävling som ansågs vara näst intill oklanderligt arrangerad, enligt toppryttarna som var med på mötet.
– FEI can be really proud to have a product that is close to perfect. It’s the most important product, sa Kevin Staut från Frankrike.

FEI-inbjudningssystemet och sättet att locka unga ryttare till sporten samt hästskyddet i utvecklingsländerna avslutade diskussionerna.

Rekommendationerna som kom fram ur veckans rundabordsdiskussioner kommer nu att vidarebefordras till FEI-hoppningskommittén och FEI-styrelsen, och dom förslag som antas kommer att gå igenom den normala samrådsförfarandet med nationella förbund och intressenter

Ingmar De Vos har varit FEI’s president sedan 2014.

FEI: s president Ingmar De Vos var mycket positiv i sin sammanfattning av mötet.
– Rundbordssamtalet under dom senaste två dagarna har genererat en viktig debatt om hoppningens framtid och det var avgörande att dessa diskussioner involverade en verkligt representativ grupp från vår sport. Viktigast av allt, även om vi kanske ibland är oense, så delar vi alla samma passion, och vi alla verkligen stödjer och främjar vår sport. Det visar att samarbete och dialog kan uppnå mycket mer än att av princip stanna kvar i samma gamla hjulspår.

Henrik Ankarcrona är förbundskapten i hoppning sedan 2016. Foto » Svenska ridsportförbundet

Sverige representerades i Lausanne, Schweitz, av Henrik Ankarcrona, förbundskapten i hoppning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.