Dags för täcke?

Hästar klarar både låga temperaturer och sommarväder tack vare sin goda förmåga att reglera kroppstemperaturen. Ändå täcks och klipps hästar i allt högre grad. I forskningprojekt ”Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering” analyserades 3686 svar om rutiner för täckning och klippning.

– Vi visste att både klippning och täckning är vanligt, men inte i denna utsträckning, säger Kristina Dahlborn, professor vid SLU som lett projektet.

Enligt enkäten täcker dom flesta sina hästar vid 10 plusgrader.
– Detta kan vara rimligt för klippta hästar när det regnar och blåser, förklarar Elke Hartmann som är doktor i hästens sociala beteende vid SLU, men inte annars.

Många klipperVanligen klipps hästar för att dom inte ska bli blöta i pälsen när dom arbetas. Det är ett vanligt missförstånd att man tror att hästen svettas när den blir blöt.
– När hästen är blöt har värmeavgivningen slutat fungera. Effektiv svettning pågår bara så länge svetten förångas, säger Kristina Dahlborn och menar att då den klippta hästen ofta täcks både under och direkt efter träningen, försämras värmeavgivningen. Hästen får inte den tid den behöver för sin återhämtning.

Vad det handlar om är alltså att ge hästen chans att bli av med överskottsvärmen. Duschning efter arbete är då effektivt och kyler snabbt ner hästens hudtemperatur, men användning av täcke i direkt anslutning kan motverka denna effekt. Det är slutsatsen i studien där de vanligaste rutinerna efter arbete undersöktes.

Läs mer på Hästsverige.se »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.