Gärna lång – men inte låg

Cornille-portrattBör hästen ridas lång och låg eller endast lång? Därom tvista dom lärde. Tvärtemot vad dom flesta erfarna tränare och ryttare på hög nivå förespråkar, avråder den amerikanske tränaren Jean Luc Cornille från att rida hästen lång och låg i syfte att stretcha hästens rygg.

Jean Luc Cornille har bl a blivit känd för att gå emot traditionella träningsmetoder men själv menar han att hans träningsfilosofi baserar sig på faktisk forskning om hur olika delar av hästens kropp påverkas av varandra. Han är övertygad om att vi ryttare måste sluta tänka på hur vi vill att hästen ska göra en övning och istället lära oss hur hästen egentligen fungerar när den genomför övningarna vi ber om.
– Det är först när du själv förstår hur hästens kropp fungerar som du kan lära dig hur du gör det lätt för hästen, förklarar han.

Att uppvärmning ska ske i lång och låg form är bekant för dom flesta ryttare. Jean Luc förkastar dock både den, och flera andra, populära metoder.
– Visst kan du rida hästen lång om du vill, men inte låg. Vi kan sänka hästens nacke hur mycket vi vill men det får inte hästen att lyfta ryggen, hävdar Jean Luc i en artikel i Equipage (nr 4 2016).
Han säger också att vi idag har så mycket kunskap om hästen, som inte fanns för hundra år sen.
– Därför måste vi våga uppdatera våra träningsmetoder för att matcha dagens forskning.
Bland annat är Jean Luc helt övertygad om att vårt sätt att träna hästar långa och låga, orsakar skador i och med att hästen tvingas lägga för mycket vikt på sina framben, till ingen nytta.

Rätt ensam om filosofin
Filosofin delar Jean Luc inte med så många andra tränare och utövare på hög nivå. En av alla dom som förespråkar den långa, låga uppvärmningsformen, är tränaren Martin Ågevall som även han är med i en artikel i samma nummer av Equipage (nr 4 2016).

Arbetet med att lösgöra hästen är något Martin gärna pratar om.
– Det är det absolut viktigaste jobbet, säger han engagerat. Först när din häst är lösgjord kan du komma vidare. Och du måste alltid börja med den långa och låga formen. Men det är viktigt att förstå varför.

Martin förklarar att den långa och låga formen syftar till att få upp ländryggen och lyfta, och därmed träna, bukmuskulaturen. När hästen sträcker sig framåt-nedåt, sträcks nackbandet, det ligament som löper från nacken längs ryggen och är fäst vid ländkotornas tornutskott.

Att stretcha ut ryggmusklerna är en viktig del i arbetet att få muskulaturen mjuk, och därmed göra det möjligt för hästen att vinkla om i höftled och bäcken.
– Utan att vara lösgjord i överlinjen är det inte möjligt för hästen att komma in under sig med bakbenen, menar han.

Fotnot:
Som vi alltid framhåller är vi som skriver i Equipage inga experter. Vårt uppdrag är att på bästa sätt förmedla det som experterna så givmilt vill dela med sig av till er läsare. Med andra ord kan vi bara, precis som ni, göra vår egna tolkning av texterna, prova oss fram och hoppas på att vi gör det rätta för hästen.

Vill du läsa båda artiklarna i sin helhet – köp Utgåva nr 4 – 2016 här i Butiken »

Se Jean Luc Cornilles clinic på Ledingenäs Dressage club i Knivsta 16-18 november »

En tanke om “Gärna lång – men inte låg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.