Checklista: så mår din häst

Mår din häst bra, är den lycklig och frisk? Får den tillräckligt med sömn och ren luft, och framför allt, har du och din häst en god relation? Nu har forskningen lett fram till en checklista som “mäter” hästens välmående – så väl mentalt som fysiskt.

I det nya avsnittet av Pälspodden pratar forskaren Sofie Viksten och dressyrryttaren Ilona Eismann om vetenskapliga bevis och praktisk erfarenhet för mer välmående hästar.

Det är inte alltid så lätt att bedöma hästens fysiska och psykiska hälsa, men just därför har Sofia Viksten doktorerat på ämnet hästens välfärd och tagit fram en checklista.
– Utifrån fyra kriterier har jag tagit fram en checklista för att mäta hästens mentala och fysiska hälsa och identifiera förbättringsområden, säger Sofie som utvärderat 500 hästars välfärd i sin doktoravhandling.

Vi människor har anpassat mycket av hästhållningen till vår egen vardag, men det gäller att utgå från hästarnas naturliga beteende så långt det går.
– Vi utfodrar till exempel allt i stallet från golvet för att dom ska få äta i naturlig position, säger Ilona Eismann.

När det gäller dom små hagarna med en häst i varje, är det en riktig tankevurpa, menar Sofie.
– Det finns en gammal myt att hästar blir skadade om dom går tillsammans, men i dom flesta fall går det bra. En större hage med sällskap minskar risken för kotledinflammation och traumatiska skador eftersom hästar behöver röra på sig.

Så här års blir många hagar leriga vilket kan skapa problem så som mugg och sämre hovhälsa.
– Det går att åtgärda genom att dränera hela hagen eller åtminstone vid ingången, säger Ilona.

Checklistan är utformad utifrån systemet Welfare Quality (R) och annan forskning. Den innehåller exempelvis frågor om god utfodring med en beräknad foderstat, god inhysning som möter hästens behov av rörelse och sömn, men också hur stallmiljön ser ut.

God hälsa är ytterligare ett kriterium för en mentalt och fysiskt frisk häst som är glad och positiv. En nöjd häst, helt enkelt. Under kategorin lämpligt beteende ingår att hästen behandlas väl och inte visar tecken på störningar som krubbitning eller boxvandring.

Lyssna på det nya avsnittet här»

Läs mer om protokollet på Hästsverige.se »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.