Charlotte Haid Bondergaards favoritövningar

För att inspirera och motivera dig till bra ridning brukar Equipage be kändisarna dela med sig av sina favoritövningar. Den här gången är det Charlotte Haid Bondergaard som får dela med sig av sina tips.

Dressyrryttaren Charlotte Haid Bondergaard, som är en av ryttarna i svenska landslagets A-trupp, ruvar på två övningar för att få till den perfekta slutan.

– Lydianus, som är min bästa häst, är kort i ryggen och har svårt för slutor, framförallt i trav. Det blir lite för mycket upp och han har svårt att komma tillräckligt sidvärts. Lydianus har en ponnytrav till en början av passet  som jag får jobba fram, men det är svårt att sedan behålla den fina traven i slutorna, berättar Charlotte.

Övning 1
En av övningarna som Charlotte gör är att hon rider in i en ganska tvär skänkelvikning på diagonalen för att få med sig innersidan ordentligt. Ur den rider hon en sluta tillbaka till fyrkantspåret.
– På så sätt har jag full koll på innersidan och Lydianus kommer över sina bakben vilket gör det lättare att bibehålla den stora traven.

Övning 2
En annan övning som Charlotte använder sig av är att göra avsaktningar i slutan. Hon rider in i en sluta längs diagonalen som mest görs för innertygeln men med halvhalter på yttertygeln för att hästen hela tiden ska hålla sin egen balans. Den här övningen görs främst i galopp men går även att göra i trav.
– När han tappar balansen och tippar framlänges så saktar jag av till skritt och skrittar tre till fyra steg, fortfarande i sluta, innan jag fattar galopp igen och forstätter med slutan.
Charlotte är alltså noga med att sakta av så snart Lydianus tappar orken och balansen.
– Det handlar mycket om styrka, bakbenen måste orka. Och det här är ett bra sätt att bygga upp styrkan på. Sen kan man rida längre och längre sträckor utan att hästen tippar framlänges och tillslut räcker det med att ta en halvhalt för att få tillbaka hästen över bakbenen, förklarar Charlotte.

Publicerad i Equipage 2010.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.