Cecilia spar både tid och kropp

Hos stall Flemma i Vreta Kloster finns drygt 40 hästar där cirka 30 står på box. Sedan en tid tillbaka har de en sopmaskin från BIMO i stallet, vilket sparar både tid och kropp för Cecilia Edlund, som arbetar heltid i stallet.

– I vanliga fall sopar jag stallgången tre till fyra gånger per dag och det sliter både på kroppen och på redskapen. Men med sopmaskinen blir det färre soptillfällen och jag slipper snedbelastningen av kroppen, säger Cecilia.

Stall Flemma har en mindre sopmaskin och den fungerar utmärkt i deras stall. Den suger upp samtidigt som den borstar och det blir inget damm som virvlar omkring.
– Luften har blivit betydligt bättre och det är ett stort plus både för mig och hästarna.

Förändring sker inte över en natt
För, som planerar att arbeta med hästar i många år, är det livsviktigt med en hållbar arbetsmiljö – både för sin egen säkerhet och för hästarnas hälsa. Men detta är något som kan vara svårt i den konservativa hästsporten, där det fysiskt krävande arbetet i stallen domineras av kvinnor.
– Överlag har sporten svårt för nya saker och att våga prova nya lösningar och arbetssätt. Man gör som man alltid gjort i alla år, och det är tråkigt att man inte är mer öppen för att prova nytt.

inlagg-flemma-2

Arbetsmiljöverket gör under 2016 för andra året inspektioner hos företag inom hästnäringen. Stallet är en arbetsplats som domineras av unga tjejer som utför ett ofta mycket tungt arbete utan skälig ersättning eller fokus på ergonomi. Man ser att arbetsmiljön ofta är eftersatt och ett av de områden där det ofta råder brister är just risken för belastningsskador, och att arbetsmiljön är dammig.
Investeringar i nya tekniska innovationer, som till exempel sopmaskiner, är investeringar i en god arbetsmiljö som medverkar till en arbetsplats där personalen är frisk, trivs och stannar länge.

Spar mycket tid
Före sopmaskinens inträde hos stall Flemma sopade Cecilia mellan tre och fyra gånger per dag och varje soptillfälle tog ungefär tio minuter. Tio minuter då damm, stöv och partiklar virvlade omkring och trängde in i luftvägarna hos både hästar och människor. Med sopmaskinen tar en sopning tre till fyra minuter och inget damm yr. Dessutom gör den arbetet så noggrant så att det inte behövs lika många soptillfällen.
– I längden sparar jag väldigt mycket tid och både jag och hästarna mår bättre, säger en mycket nöjd Cecilia Edlund.

Inlägget är sponsrat av Bimo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *