Brett om bett

Bettet är så otroligt centralt i kommunikationen mellan häst och ryttare – men också potentiell tortyr i fel händer. Så hur undviker man fällorna i bettdjungeln i jakten på bettet som funkar riktigt bra?

I en artikel i Equipage berättade både hobbyryttare och eliten, närmare bestämt 18 stycken, om sina erfarenheter av nio vanliga bett och vilket bett dom i regel föredrar.

Får egentligen inte plats
Hästens munhåla är inte konstruerad för att få plats med ett bett, så enkelt är det. Hästar har dessutom olika form på sina munnar, vissa har små munvinklar, andra stora och även käken kan se olika ut. Precis som på människor kan en del hästar ha underbett eller överbett.

Det är därför inte konstigt att det är svårt att hitta ett optimalt bett till sin häst. Man måste vara beredd att leta länge, prova många olika bett och vara oerhört lyhörd för hästens reaktioner. För det är ju inte bara anatomin som bettet ska passa – hästens egenskaper spelar också in i valet av bett.

Oavsett bett, bör det ligga så stilla som möjligt i hästens mun varför fasta ringar och oledade bett ofta rekommenderas av hästtandläkare.

Att välja ett smalt bett framför ett tjockt är ett annat tips och sist men inte minst – variera regelbundet mellan två eller fler bett, där helst ett av dom är oledat eller bettlöst.

TVÅDELAT BETT
Definition: Alla bettens urmoder, betraktas som det mildaste utgångsläget ledat i mitten.

Eva-Karin Oscarsson är A-tränare och tidigare huvudlärare i dressyr på Strömsholm.

Eva-Karin Oscarsson, A-tränare och tidigare huvudlärare i dressyr på Strömsholm:
– Jag har inte haft behov av att rida på annat än tvådelat tränsbett. För att hästen ska acceptera stöd och kontakt handlar det oftast om ryttarens känsla i handen. Bettet i munnen är den absolut känsligaste kontakten vi har med hästen. Min erfarenhet är att det inte är för mycket grejer som ska stoppas in i munnen.

Ett bridong tycker Eva-Karin också fungerar väl och påminner om att det huvudsakligen är bridongen som verkar när man rider på kandar.
– Ett fåtal hästar har fungerat bättre på tredelat. Sedan finns det hästar som jag upplever som lite mindre känsliga, lite ”döda”, och vill man ha mer levande mun kan tredelat ge en positiv effekt. Jag tror många byter bett innan man undersökt orsak och verkan. Klargör vad den egna handen gör först!

TREDELAT BETT
Definition:
Likt den tvådelade kusinen är den tredelade varianten också mild, men snäppet skarpare genom ytterligare brytpunkter.

Mads Hendeliowitz tävlar internationell Grand Prix-dressyr, är diplomerad yrkesberidare och tränare.

Mads Hendeliowitz, tävlar internationell Grand Prix-dressyr och är diplomerad yrkesberidare och tränare:
– Först och främst måste vi komma ihåg att bett är extremt onaturligt att ha i munnen, ingen häst föds med ”bra mun”. För det andra så finns det inga hästar som är likadana. Därför måste man verkligen prova och hitta rätt bett för individen.

Mads uppskattar att 60 procent av hans hästar går på tredelat och 40 procent på tvådelat.
Vissa av mina hästar vill absolut ha en mellandel i gummi, somliga gillar anatomisk utformning, andra gillar stabiliteten som fasta bettringar ger. Låt hästen bestämma! Jag har en arsenal av bett i sadelkammaren.

Viktigt är att den yttersta leden på bettet inte är för kort.
– Om skarven dras ut mot mungipan kan det gå åt helvete. I bettdiskussionen är det också viktigt att än en gång påpeka att bettet är så skarpt som handen som håller i det.

16 röster till om kandar, pelham, rakt m fl
I utgåva 7 från 2014 fortsätter djupdykningen i bettdjungeln när bland andra veterinär Ylva Rubin, Emelie Aldenfalk, Maria Gretzer, Niclas Haking och Ted Nätterqvist uttalar sig om andra vanliga bett så som Pessoa, kandar, Kimblewick, hackamore och gag.
Utgåvan kan du köpa här (59 kr, portofritt) »

Text » Josefin Strang, foto » SvRf, Camilla Ramfelt McCarthy och Hööks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.