Bra att veta om du väntar föl

Varje år föds tusentals föl i Sverige och nu i dagarna är det många hästägare som inte kan släppa blicken från övervakningskameran. Som tur är går både dräktigheten och fölningen för det allt mesta bra och fölet föds till en frisk, pigg krabat. Men inte alltid, några av dom vanligaste åkommorna som drabbar fölen är fölsjuka, förstoppning och felaktiga benställningar.

– Dom flesta typer av sjukdomar kan dyka upp redan under fölstadiet, men oftast handlar det om enstaka fall. Vi ser tre diagnoser som har större genomslag med återkommande fall varje år, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Fölsjuka
Bakterieinfektion som drabbar fölet under de första levnadsveckorna när fölets egna antikroppar inte ger fullt skydd. Infektionen börjar någonstans i kroppen som ledinfektion, hjärnhinneinfektion, lunginflammation, diarré och kan i värsta fall utvecklas till en allmän blodförgiftning, s.k. fölsepsis. Bakterierna kommer via inandningsluften, genom munnen eller infektion i naveln.

Symtom
Varierar beroende på var infektionen sätter sig. Ofta ett snabbt sjukdomsförlopp där fölet slutar äta och blir kraftigt allmänpåverkat, blir trött och kall om vissa kroppsdelar som öronen. Vid ledinfektion tillkommer svullnad av leden samt hälta.

Behandling
Krävs ofta medicinsk intensivvård som antibiotikabehandling, plasmadropp med antikroppar men även kirurgisk behandling kan bli aktuellt.

Mekoniumförstoppning
Fölet ska bajsa ut sitt tarmbeck, mekonium, inom 12 h efter födelsen. Annars blir det förstoppning och fölet får kolik. Tarmbecket är mörkt och är ofta format i hårda små bollar.

Symtom
Fölet får kolik. Krafsar, tittar sig åt buken, krystar och försöker bajsa, kan efterhand utvecklas till svåra buksmärtor då fölet ligger på rygg och rullar sig.

Behandling
Kontakta alltid veterinär för rådgivning, men om man tidigt uppmärksammar problemet går det ofta att lösa genom att ge Microlax eller liknande.

Felaktig benställning
Drabbar ofta för tidigt födda föl, föl som inte växer normalt och som legat fel i livmodern.

Symtom
Benen har en avvikande benställning genom att fölet trampar igenom kraftigt i kotorna alternativt är kraftigt upprätat, har inte raka linjer genom framknä till kota eller från bakknä till kota. Vara kraftigt tåvid eller tåtrång. Det finns ett flertal olika varianter.

Behandling
I lindriga fall kan tillståndet normaliseras spontant. Om behandling behövs är det viktigt att göra den i god tid innan tillväxtzonerna sluter sig. Konsultera veterinär och kunnig hovslagare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.