Bomövning för den stela hästen

Vissa hästar är stelare än andra och det är inte alltid helt lätt att förstå varför. Hoppryttaren och tränaren Jörgen Larsson förklarar vad det kan bero på och tipsar om hur vi ska få våra stela hästar mer lösgjorda.

Somliga hästar är mer rörliga än andra av naturen. En del hästar kan till och med vara för mjuka och gängliga i sina kroppar medan andra är stela och otympliga. Det är precis som med människor med andra ord.

– Att hästar stelnar till i kroppen kan ha med balansen att göra. Kanske spänner dom sig och nästan ”håller sig fast” och inte riktigt vågar slappna av, rädda för att tappa balansen. Det kan till exempel röra sig om att hästen har en stor motor och ett stort rörelsemönster, berättar Jörgen.

Även exteriören kan påverka och sannolikheten är att en bra exteriör ger en trevligare ridhäst, men det handlar även mycket om hästens kraft och muskler. Det ena utesluter inte det andra.
– Det kan också vara ryttaren som bidrar till att hästen blir stel och styv. Om du sitter en aningen snett över hästen kan hästen kompensera det genom att hålla emot och spänna sig, vilket leder till att musklerna blir kortare och hårdare. Visst hänger hästens lösgjordhet ihop med hur du tränar och rider hästen, förklarar Jörgen.

Övergångar avslöjar
Det lättaste sättet att känna om hästen är stel respektive smidig är att göra övergångar. Du känner där om hästen bibehåller bjudningen i övergångarna och om det är elasticitet i hästen.
På samma sätt kan du rida på böjda spår och känna om du kan böja och forma hästen utan att den flyter ut eller har svårt att följa det böjda spåret.
– Anledningen till att vi vill ha en mjuk och smidig häst är därför att hästen får en ökad ridbarhet och blir behagligare att rida på. Men det hänger även samman med hållbarheten, då en häst som är mjuk och elastisk blir mer hållbar än en häst som är stram och trillar i framvikt.

Ta tillvara på svävningsmomentet
Dom vanligaste övningarna för att få hästen smidig är att göra mycket övergångar och sidvärtsrörelser, men Jörgen tipsar om ett helt annat sätt att få hästen lösgjord.
– Hoppa gärna mycket över småhinder och upphöjda bommar och vänd hästen över hindren. När hästen är i luften kan den inte streta emot, så passa på att forma hästen i svävningsmomentet. När hästen har ett ben i marken kan den spjärna emot, men när alla benen är i luften har den inget att spjärna emot med. På så sätt slipper du tjafsa med din häst och kan få den mjuk och smidig utan bråk och stret.

Rid alltså gärna över cavelettibommar och rid över dom på en volt eller en ått-volt så att du samtidigt mjukar upp hästen.
– Men bli inte för fixerad vid hästens stelhet utan se allt långsiktigt! Ibland blir det en för fixerad ridning och träning med det som är problemet, vilket då bara leder till att hästen blir bättre på att streta emot ännu mer. Bäst är faktiskt att börja med den mjukare sidan och stretcha upp hästen där innan du går över till den stelare sidan.
Meningen är inte att stärka hästen så att den kan streta emot ännu mer, då blir det bara jobbigare för dig.
– Ta därför lite efter hand och gör det fint, börja inte brottas med hästen, avslutar Jörgen.

Tidigare publicerad nr 1 2012. Text och foto » Jenny Abrahamsson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.