Bettlöst i lokal dressyr

För första gången i Sverige är det nu möjligt att få tävla dressyr på ett bettlöst träns upp till och med lokal LA. Men det gäller bara om arrangörernas väljer att arrangera separat bettlösa klasser…

Många röster har länge gjort sig hörda gällande TRs bestämmelser att inte tillåta bettlöst i dressyren. Men från och med 1 januari i år är det alltså möjligt att rida bettlöst i dressyr vid lokala tävlingar i Lätt C-, Lätt B-, Lätt A-klasser och klasser med FEI:s Inledande program för Children – men då i egna klasser.

Även för program motsvarande svårighetsgrad Lätt C–Lätt A för Ryttartest, Dressyrryttartest och för pararyttare samt fälttävlansprogram kan separata bettlösa klasser få arrangeras.

Gäller inte alla bettlösa träns
Den bettlösa utrustning som tillåts är sidepull och käk-/kindkorsat, så kallat ”bitless bridle”. Bettlösa träns med hävstångsverkan, som olika typer av hackamore, är inte tillåtna. Nosgrimman/nosremmen ska vara minst 2 cm bred och får inte ha någon metallförstärkning. Bettlösa klasser får inte arrangeras för ponny.

Källa SvRf»

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.