Bedömningsprotokoll om hästvälfärd

För att mäta hästvälfärd krävs mer än specifika mått i hästboxar och på stallets takhöjd. Det tog SLU-forskaren Sofie Viksten fasta på när hon utvecklade ett protokoll som, jämfört med nuvarande kontroller, ger en bättre helhetsbild av hästars välfärd.

Sofie-VikstenNu presenterar Sofie Viksten vid SLU:s institution för husdjurens miljö och hälsa sin doktorsavhandling.
– Genom forskningen har jag utvecklat ett bedömningsprotokoll om hästvälfärd som jag hoppas kan komma till praktisk användning ute i stallarna. Tanken är också att resultaten från mätningarna ska återkopplas till hästägarna. Många av dem saknar tillräcklig kunskap för att ta hand om en häst på bästa sätt, säger Sofie Viksten.

Det var under sitt tidigare arbete som djurskyddsinspektör i Stockholms län som Sofie Viksten såg behovet av att kunna mäta missförhållanden ute i stallarna, inte minst hästarnas mentala hälsa. Dom protokoll hon då använde registrerade främst hur stallbyggnaden var utformad; om boxarna var tillräckligt stora, om takhöjden var enligt reglerna samt om hästarna fick daglig utevistelse.
– Det var inte tillräckligt för att garantera en bra välfärd, utan visade bara om minimikraven i lagstiftningen följdes. Jag ville göra mer, bland annat kontrollera hästarnas hull mer noggrant. Likaså om dom visade tecken från olämpliga tränings- eller hanteringsmetoder samt om dom uppvisade några beteendestörningar. Jag ville också kontrollera vilka utfodringsregimer som användes.

Läs mer här »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.