“Bästa kön” på ryttare

Veterinärmedicinska universitet i Wien avslöjar resultatet av en nyligen utförd studie där man analyserade huruvida hästar påverkas av könet på sina ryttare

Historiskt sett har ridning i stort sett varit begränsad till männen. En stark kontrast till i dag, nästan 80% av ryttarna är kvinnor. Att män och kvinnor idag tävlar mot varandra på alla nivåer är unikt.

Därför är det intressant att undersöka om ridning som utvecklats genom tiderna exklusivt för män, kan utföras lika bra av kvinnor, förklarar studieförfattaren och doktoranden Natascha Ille. Det antas ofta att kvinnor är mer känsliga mot sina hästar än män. Om det är , bör manliga och kvinnliga ryttare framkalla olika typer av respons från sina hästar.

Åtta hästar och samanlagt sexton ryttare (åtta män och åtta kvinnor) deltog i studien. Varje häst hoppades en enklare hinderbana två gånger, en gång av en manlig och en gång av en kvinnlig med liknande riderfarenhet. Forskarna övervakade nivåerna av stress i hästarna och deras ryttare, kontrollmängderna av kortisol i saliven och hjärtfrekvens.

Nivån av kortisol i hästars saliv ökade under testet, men ökningen påverkades inte av könet på ryttaren. Hästarnas hjärtfrekvens ökade också som en följd av ansträngningen, men återigen var ökningen oberoende av könet i sadeln.

Trycket på hästens rygg via sadeln studerades också.

Beroende på ryttarens hållning och position, kan mönstret av trycket på hästens rygg förändras dramatiskt, förklarar Natacha Ille.

Teamet använde en speciell pad som placeras direkt under sadeln och kunde därav analysera sadelns tryck i skritt, trav och galopp. Eftersom kvinnliga ryttare i allmänhet är lättare än mänvar sadeltrycket mindre när hästarna reds av kvinnor. Men tryckfördelningen, balans och hållning kunde inte särskiljas mellan den manliga respektive knvinnliga gruppen.

Forskarna kunde efter studien konstatera att hästar verkligen är könsneutrala när det gäller deras ryttare.
– Förutsatt att det inte finns någon skillnad i ridförmågan, från hästens synvinkel, verkar det inte spela någon roll om ryttaren är kvinna eller man, sammanfattar en av dom andra forskarna, Christine Aurich. Våra resultat gör det ytterst osannolikt att hästar föredrar ett kön på ryttare över det andra. Så när manliga och kvinnliga ryttare tävlar mot varandra har dom lika möjligheter att prestera.

Artikeln, Fysiologiska stressreaktioner hos hästar som rids av manliga respektive kvinnliga ryttare,” publicerades i the Journal of Comparative Exercise Physiology.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.