Bandmasken kan vara orsak till kolik

Just nu är det många som söker veterinärvård för kolik. I en forskningsstudie fann Helena Back från SVA ett tydligt samband mellan kolik och bandmaskförekomst. Det kan med andra ord vara en god idé att göra en bandmaskanalys om din häst haft kolikkänningar under vintern.

– Vi har tittat på både hästar med koliksymptom och jämfört med friska hästar. Det finns ett tydligt samband mellan dom hästar som hade kolik –  dessa hade i mycket större utsträckning också bandmask, berättar Helena i en radiointervju med P4 Uppland – Lyssna på den här »

Lite fakta kring bandmasken – med Eva Osterman Lind, SVA

Bandmasken är vanlig hos hästar i alla åldrar. En svensk studie på 90-talet visade att cirka 65 procent av hästarna var infekterade med bandmask. Dom flesta infekterade hästarna hade ett fåtal maskar.
Det har varit mycket omtvistat huruvida infektion med bandmask kan orsaka skada, eller kliniska symptom hos häst.
– I en studie på svenska hästar som nyligen genomförts av SVA sågs en ökad risk för kolik vid förekomst av bandmask, berättar Eva. Vid kraftiga angrepp kan en stor mängd bandmask hindra passagen vid området tunntarm/blindtarm.

Smittvägar
Bandmasken lever i övergången mellan tunntarmen och blindtarmen. Parasiten har en indirekt livscykel, vilket betyder att den är beroende av en mellanvärd.
Dom ägg som kommer ut med hästens avföring måste först ätas upp av ett mosskvalster (så kallad mellanvärd) innan en häst kan smittas genom att vid bete få i sig smittförande kvalster.
Smittförande kvalster sväljs och bandmasklarverna i dessa kommer ut i tarmen där dom utvecklas till maskar. Det tar fyra till sex månader från det hästen ätit smittade kvalster tills det finns könsmogna maskar i tarmen.

Symtom
Bandmask kan orsaka slemhinneskador i proportion till antalet maskar. Den senaste forskningen visar även, som nämnts, ett tydligt samband mellan kolik och förekomst av bandmask.

Avmaskning
Träckprov är en bra metod för att påvisa bandmaskägg men det är viktigt att känna till att långtifrån alla träckprovsanalyser innefattar kontroll av förekomst av bandmask.  Vanligtvis måste man ange särskilt på att analysen ska inkludera denna kontroll.

SVA hittar bandmaskägg i cirka tjugo procent av alla träckprov som undersöks med bandmaskmetoden.
Vid konstaterad förekomst rekommenderas avmaskning med prazikvantel eller dubbel dos pyrantel.

Text » Eva Jacobsen Svaton, publicerat som en del i mer omfattande artikel, nr 2 2015. Utgåvan finns att köpa i Butiken »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.