Bågar, koner och bommar

Saknar du inspiration för kvällens ridpass? Här kommer en rolig variant på serpentiner där bommarna och konerna gör att du måste navigera din häst rätt för att kunna utföra övningen. Görs övningen på rätt sätt får du en uppmärksam, lösgjord och disciplinerad häst som är mjuk och jämn.

Gör så här:
» Placera ut två koner, en på bokstaven D och en på G. Lägg ut sex bommar, tre på var sida om X likt en sol-fjäder med 90 cm som innersta mått mellan bommarna och 1,30 m som yttersta.
» Värm upp i alla gångarter och var noga med att hästen går i form innan du börjar övningen, annars blir det svårt att forma den runt bågarna och ha den disciplin som krävs för alla vändningar.
» Börja med att rida övningen över bommarna (utan att runda konerna) i skritt på en stor mittvolt, ca 12-15 m. Kom sedan fram i trav, i ett friskt tempo och var noga med hur du rider an på bommarna
Variera mellan korta och långa steg och välj därefter var på bommarna du rider.
Gör detta i båda varven. Kontrollera att hästen bjuder friskt framåt, att den låter sig kortas och att du har kontroll på ytterbogen i bågen.

» Utöka sedan övningen, i skritt till en början, så att du efter hörnen gör en serpentin på kortsidan, runt konen, och sedan skrittar över den inre delen på bommarna.
Var noga med att du har med dig hästen hela tiden och att den lyssnar! Det är viktigt att du kan korta stegen i hörnorna och i bågen för att sedan länga innan, över och direkt efter bommarna.
» Utför sedan övningen i trav – men om du tappar balansen eller hästen förlorar formen saktar du genast av till skritt och återfår den, innan du fortsätter.

Viktigt! Hästen måste kunna lita på dig – sträva hellre efter att få till lugna och korrekta bågar snarare än att få in allihop – det får aldrig blir så att du slänger hästen runt i hörnorna eller runt konerna.

Är du riktigt rutinerad kan du rida hela övningen i galopp om du länger avståndet mellan bommarna till 2,6 m (inre) respektive 3,2 m. För mindre rutinerade och unghästar struntar du i serpentinerna på kortsidan och utför övningen över bommarna i galopp.

Tänk på att ta ett helt varv på spåret emellanåt, eftersom det här är en ganska krävande övning.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.