Åtta nya forskningsprojekt beviljade

Vid gårdagens styrelsemöte beslutade Stiftelsen Hästforskning (SHF) bevilja åtta nya samt femton pågående projekt, finansiering till ett totalt anslag om dryga 19 miljoner.

Av dom beviljade projekten finns fem inom veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap. Dessa handlar om koppling mellan fång och förhöjda insulinnivåer i blod, identifiering av gener med negativ effekt på hästens hälsa och välbefinnande, orsak till knähälta hos sporthästar, nervsjukdomen polyneuropati samt kontroll av parasiten stor blodmask.

Tre projekt beviljas inom programområdet samhällsvetenskap och humaniora. Forskningprojekten behandlar hästens roll i dom norska och svenska samhällena, förskolebarn på ridskola i relation till säkerhet och hästvälfärd samt intervjuer om stallägares syn på förbättrad hästvälfärd.
– Det var som vanligt en tuff uppgift att med tuffa ekonomiska ramar sålla ut dom bästa projekten med högsta relevans och vetenskapliga kvalitet, men jag tycker ändå det blev en bra fördelning inom och mellan dom två programområdena. Det var också positivt att hälften var samverkansprojekt mellan Sverige och Norge, säger Peter Kallings, avgående forskningschef på Stiftelsen Hästforskning.

Dom åtta nya projekten som tilldelas medel vid årets utlysning är:
1) Störd glukagonmetabolism – en direkt orsak till hyperinsulinemi och fång hos häst? (Johan Bröjer, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU)
2) Identifiering av gener med negativ inverkan på hästens hälsa och välbefinnande: Ett ramverk baserat på helgenomsekvensering och bioinformatik på häst (Sofia Mikko, SLU)
3) Finns ”hopparknä” hos häst? – En studie av patellar desmopati som orsak till knähälta hos sporthästar (Marie Rhodin, SLU och Cathrine Fjordbakk, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, NMBU)
4) Strongylus vulgaris: Alternativa metoder till läkemedel för kontroll av parasitsmitta (Eva Tydén, SLU)
5) Förståelse för orsakssambandet bakom “acquired equine polyneuropathy” via studier av schwannceller (Siv Hanche-Olsen, NMBU och Gittan Gröndahl, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA)
6) Hästsektorn i Norge och Sverige: Betydelsen för miljö, ekonomi och gemenskap (Bjørn Egil Flø, Norsk institutt for bioøkonomi och Anders Larsson, SLU)
7) Är dom för små för att rida? En studie av ridskolornas aktiviteter för förskolebarn från säkerhets- och hästvälfärdsperspektiv (Susanna Hedenborg, Malmö Universitet och Oskar Solenes, Molde Universitet)
8) En mänsklig sida av hästvälfärden (Petra Andersson, Göteborgs Universitet)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.