Är du en hippokondriker?

(definition: någon som alltid hittar fel och aldrig kommer till ridning)

Självklart ska en häst som har ont inte ridas, men behöver verkligen varenda skavank röntgen, ultraljud och behandling? Veterinär Charlie Lindberg efterlyser mer kunskap, is i magen och variation istället för klippkort på närmsta klinik.

Att springa upp i en veterinärgång kan vara nödvändigt, men där hittas också dom som alltid letar fel.
Charlie Lindberg, veterinär sedan drygt 40 år. Idag jobbar han deltid som konsult på Agria och på hästkliniken Ugglarp.

Dom är vanligt förekommande i alla stall – hästägarna som oftare kör till veterinärkliniken än till tävlingsplatser – hippokondrikerna.

Kanske bottnar det i okunskap eller rädsla för att faktiskt rida sin häst eller för att på något sätt orsaka sin häst smärta.
– Jag ser det så ofta – dom hästägare och ryttare som åker in och ut till klinikerna och aldrig kommer till ridning, övertygade om att det är något allvarligt fel på hästen, säger Charlie Lindberg i en artikel i Equipage.

Genom att lära känna din häst kan du tidigt upptäcka svullnader, värme och andra avvikelser. Kanske kan du trappa ned på träningen och skippa en tävling för att ge hästen tid.

Lär känna din häst
Grundregeln är att lära känna sin häst så att svullnader, värme och andra avvikelser kan upptäckas tidigt. Kanske behöver du trappa ned på träningen och hoppa över en tävling för att se om det blir bättre. Helt enkelt våga ha is i magen och låta det läka ut av sig själv. Det bästa är att visitera hästen noga varje dag innan och efter ridning.

Många kliniker anordnar kurser i första hjälpen, sårvård, palpering och så vidare. En sådan kurs kan vara bra att gå som hästägare.
– En äldre kollega brukar prata om att man borde införskaffa något slags körkort för att få ha häst. Där skulle bland annat visitering och sjukvårdskunskap ingå, berättar Charlie.

Ge nya hästen tid
Har du köpt en ny häst kan det vara svårt att veta vad som är normalt och inte. Därför tipsar Charlie om att ta det lugnt i början och att långsamt vänja den vid ny ryttare, ny tränare, ny miljö och så vidare.
– Det sägs att man köper en ny häst men den är ju faktiskt begagnad. Hitta knapparna och lär känna hästen innan du tutar och kör på närmsta tävlingsplats!

Klippkort på närmsta veterinärklinik är inte alltid lösningen på problemet. Vila eller rätt träning kan mycket väl vara ett sundare alternativ.

Charlie tycker att det vanligaste problemet som hästägare kommer med, ofta kort efter köp, och vill ha undersökt, men som dom egentligen inte borde ta med sin veterinär, är stelhet och ömhet i ryggen.
– Inte sällan blir hästarna då undersökta, röntgade, ultraljudade och behandlade. Detta ser man ofta hos dom ”nya” hästarna. Dom har fått ny sadel, ny ryttare, nytt underlag och allt möjligt och det är helt naturligt att dom blir känsliga i ryggen. Vid sådana ryggproblem borde man ändra arbetet och till exempel tömköra och jobba hästen från marken istället.

Kontakta veterinär
I vissa fall ska du direkt kontakta veterinär, till exempel om hästen är rejält halt med värme eller svullnad. Där kan eventuellt någon fissur eller fraktur misstänkas. Detsamma gäller värme eller svullnad runt en sena, eftersom senskador kan bli värre av belastning. Sår som kan behöva sys eller som sitter lednära ska alltid undersökas av en veterinär.
– Du behöver för den sakens skull inte ställa hästen på transporten och direkt åka till en klinik, utan ta kontakt med din veterinär och rådfråga vad hen tycker, säger Charlie.

Kanske behöver inte heeela benet röntgas på grund av det där lilla skrapsåret? Ibland räcker det faktiskt med ett plåster och några dagar för att såret ska läka fint av sig själv.

Det finns också fall där du absolut inte ska ställa hästen på en transport för att åka till en klinik. Har hästen feber ska den inte stressas på det sättet. Dessutom kan den innebära en smittorisk för andra hästar.
– Där ska du följa febern och se hur den utvecklar sig och behöver du veterinärhjälp så ska veterinären komma till hästen istället för tvärtom. Efter en febertopp ska hästen vila. Vänta i alla fall minst en vecka efter att hästen varit feberfri innan du sätter igång den i arbete igen.

Försäkringsbolag har ofta en veterinär som du kan ta kontakt med via telefon, om du känner dig osäker. Sådan rådgivning brukar vara gratis för dom som är kunder. Dom stora djursjukhusen brukar också ha jour-öppet där du kan få råd på telefon.

Håll dig till en veterinär
– Tyvärr är det så att många åker till olika veterinärer med sina problem. Man åker till en, är inte nöjd med svaret och åker till nästa, sedan nästa och så vidare.

Charlie tipsar istället om att ha ett team med bra folk omkring sig – veterinär, hovslagare, tränare, terapeut och så vidare.
– Visst kan man behöva en viss specialist ibland, men det är bättre att ha en veterinär som känner din häst och lättare kan upptäcka fel. Alla proffs – både inom trav och galopp och på ridhästsidan – har en stallveterinär som dom jobbar med.

Arbeta runt skavankerna
Charlie påpekar att småskavanker är helt naturligt, både hos hästar och människor.
– Det är inte många människor som är perfekta – man har småskavanker och det tar emot ibland. När det gäller elitidrottare varierar man träningen, får någon massagebehandling och försöker övervinna sina småproblem. När det gäller hästar så har många ställt in sig på att dom minsann ska ridas dressyr och då gör dom inget annat. Hade dom istället varierat träningen och underhållit hästen med till exempel massage, hade dom kunnat bygga upp hästen och arbetat runt skavankerna istället för att slita på dom.

Variation och tid är A och O enligt Charlie, med en varierad träning minskar slitaget. Genom att dessutom inte ha för bråttom, utan låta hästen vila och läka ut ibland, behöver den inte heller lika många turer till veterinären.
– Jag tycker fälttävlanshästar och körhästar ofta är i bäst skick. Dom arbetas varierat och slits inte på samma sätt varje dag. Dom kan man verkligen lära sig av, tipsar Charlie.

Träningsvärk eller skada?
– Det gäller också att våga arbeta upp hästen. För att bli starkare måste man anstränga sig lite mer ibland och det kan ta emot. Detsamma gäller för en häst som har haft en skada – när hästen väl är frisk måste den arbetas för att återfå normal styrka. Vissa vågar inte arbeta hästen och då blir det istället att dom aldrig kommer till ridning. Dom bara känner efter, känner efter och känner efter.

Ibland tar det emot i träningen. Kanske håller du på att trappa upp och vill bygga lite mer kondition och styrka hos din häst. För att bygga styrka och kondition måste vi tänja på hästens gränser och det kan ge träningsvärk och stela muskler, vilket är helt naturligt. Det svåra är att avgöra om det beror på träningen eller på en potentiell skada.
– Det är svårt att veta vad som är vad, om man inte har tillräckligt med kunskap. Det är väldigt få som är så pass proffsiga att dom faktiskt kan avgöra vad som är träningsvärk, tillfällig stelhet eller en skada som måste behandlas. Det är därför det är så viktigt att ta hjälp av en kunnig tränare som tillsammans med din veterinär kan råda dig hur du går vidare.

Våga vänta
– Många ryttare vill snabbt komma till undersökning vid minsta lilla problem. Man vill ha snabba svar. Det absolut bästa vid en skada är tid. Det är klart att det kan finns skador som behöver akut vård men oftast är tiden bästa botemedlet.

Charlie berättar att han själv har hållit på med hästar sedan tonåren och fortfarande har flera hästar hemma. Dom har nästan aldrig fått någon behandling, utan Charlie låter dom istället vila och träna sig friska.
– Jag har väldigt mycket is i magen. Men det kanske är lätt för mig att säga, eftersom jag är veterinär. Men dom flesta vill direkt ha svar och en behandling så dom kan ge sig på ridningen igen. Man har inte tid att vänta. Men tyvärr förstörs det många hästar på det viset – att man har alldeles för bråttom.

Med ett välfyllt stallapotek kan dom flesta småkrämpor tas omhand hemma. Lednära sår och sår som kan behöva sys ska alltid ses över av en veterinär för att undvika komplikationer.

Många kliniker anordnar kurser i första hjälpen, sårvård, palpering och så vidare. En sådan kurs kan vara bra att gå som hästägare.
– En äldre kollega brukar prata om att man borde införskaffa något slags körkort för att få ha häst. Där skulle bland annat visitering och sjukvårdskunskap ingå, berättar Charlie.

Kontakta veterinär
I vissa fall ska du direkt kontakta veterinär, till exempel om hästen är rejält halt med värme eller svullnad. Där kan eventuellt någon fissur eller fraktur misstänkas. Detsamma gäller värme eller svullnad runt en sena, eftersom senskador kan bli värre av belastning. Sår som kan behöva sys eller som sitter lednära ska alltid undersökas av en veterinär.
– Du behöver för den sakens skull inte ställa hästen på transporten och direkt åka till en klinik, utan ta kontakt med din veterinär och rådfråga vad hen tycker, säger Charlie.

Det finns också fall där du absolut inte ska ställa hästen på en transport för att åka till en klinik. Om detta och en hel del annan värdefull kunskap, hittar du i Equipage nr 5 2016. Här kan du beställa (69 kr, portofritt) »

Text och foto » Karin Moberg Granström, Equipage 2016

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.