Är du en hippokondriker?

(definition: någon som alltid hittar fel och aldrig kommer till ridning?

Självklart ska en häst som har ont inte ridas, men behöver verkligen varenda skavank röntgen, ultraljud och behandling? Veterinär Charlie Lindberg efterlyser mer kunskap, is i magen och variation istället för klippkort på närmsta klinik.

hippokondriker-halt

Dom är vanliga – hästägarna som oftare kör till veterinärkliniken än till tävlingsplatser – hippokondrikerna. Kanske bottnar det i okunskap eller rädsla för att faktiskt rida sin häst eller för att på något sätt orsaka sin häst smärta.
– Jag ser det så ofta – dom hästägare och ryttare som åker in och ut till klinikerna och aldrig kommer till ridning, övertygade om att det är något allvarligt fel på hästen, säger Charlie Lindberg i senaste numret av Equipage.

hippokondriker-charlieLär känna din häst
Grundregeln är att lära känna sin häst så att svullnader, värme och andra avvikelser kan upptäckas tidigt. Kanske behöver du trappa ned på träningen och hoppa över en tävling för att se om det blir bättre. Helt enkelt våga ha is i magen och låta det läka ut av sig själv. Det bästa är att visitera hästen noga varje dag innan och efter ridning.

Många kliniker anordnar kurser i första hjälpen, sårvård, palpering och så vidare. En sådan kurs kan vara bra att gå som hästägare.
– En äldre kollega brukar prata om att man borde införskaffa något slags körkort för att få ha häst. Där skulle bland annat visitering och sjukvårdskunskap ingå, berättar Charlie.

Kontakta veterinär
I vissa fall ska du direkt kontakta veterinär, till exempel om hästen är rejält halt med värme eller svullnad. Där kan eventuellt någon fissur eller fraktur misstänkas. Detsamma gäller värme eller svullnad runt en sena, eftersom senskador kan bli värre av belastning. Sår som kan behöva sys eller som sitter lednära ska alltid undersökas av en veterinär.
– Du behöver för den sakens skull inte ställa hästen på transporten och direkt åka till en klinik, utan ta kontakt med din veterinär och rådfråga vad hen tycker, säger Charlie.

Det finns också fall där du absolut inte ska ställa hästen på en transport för att åka till en klinik. Om detta och en hel del annan värdefull kunskap, hittar du i nr 5. Har du missat att köpa den så går den att beställa här (12 kr porto) »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *