Antiinflammatorisk behandling ingen effekt på rörelsestörningar

En ny studie vid SLU visade att hästar i träning, med ett asymmetriskt rörelsemönster, inte blev bättre av antiinflammatorisk behandling. Det i sin tur kan visa på att en rörelsestörning inte alltid är smärtrelaterad.

Marie Rhodin är forskare och universitetslektor på
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi Sveriges lantbruksuniversitet, Uppsala

Tidigare studier som gjorts har visat att ett stort antal ridhästar, som av ryttaren upplevs som friska och är i full träning, rör sig lika asymmetriskt som hästar som utreds och behandlas för låggradiga hältor.
– Idag saknar vi kunskap att avgöra om dessa hästar med rörelseasymmetrier har ont på grund av ett ortopediskt problem eller om hästar kan ha ett naturligt asymmetriskt rörelsemönster som inte är orsakat av smärta, uppger Marie Rhodin från SLU, en av forskarna bakom studien.

I den nya studien undersökte forskare från SLU och Royal Veterinary College i Storbritannien, om befintliga rörelseasymmetrier hos 66 hästar i full träning, minskar vid behandling med antiinflammatorisk medicin (Meloxicam) och därmed kan anses vara smärtutlösta.

Oftast är det tydligt om hästen är halt eller inte men det finns en gråzon med hästar som upplevs friska men som ändå har ett asymmetriskt rörelsemönster. Illustration » © SLU

Placebo eller antiinflammatoriskt
Rörelseanalyser utfördes på hästar som var i full träning, ansågs ohalta av ryttaren och inte nyligen hade behandlats för hälta. Sextiosex hästar som uppvisade rörelseasymmetrier som överskred vanligen använda kliniska gränsvärden för hälta, ingick i studien.

Dessa hästar behandlades med placebo respektive meloxicam i två olika omgångar. Före och efter dom båda behandlingarna mättes hästarnas rörelsemönster med ett sensorbaserat system, Lameness Locator.

Meloxicambehandling visade sig inte ha någon effekt alls på störningarna i hästarnas rörelsemönster. Det skulle kunna vara så att dessa asymmetrier är en naturlig smärtfri rörelseavvikelse. Forskarna vill dock inte utesluta att vissa av dessa hästar ändå har ont.
– Vi vet väldigt lite om kronisk smärta hos häst, och vid vilka ortopediska skador som en antiinflammatorisk behandling har effekt. Detta är frågeställningar som bör studeras ytterligare för att vi ska kunna förbättra den ortopediska diagnostiken och behandlingen av våra sporthästar, säger Marie.

För mer info och källa »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.