Akut foderbrist efter torkan

Maj månad blev den torraste på 200 år. Redan förra året var det svårt på många håll att få tag på stråfoder – efter årets skörd förväntas det bli betydligt värre.

Lantbrukarnas riksförbund (LRF) berättar att det har varit en bekymmersam start för många vallodlare som redan från början var stressade av att dom hade för lite överlagrat foder från det besvärliga fjolåret. Den akuta torkan i nästan hela landet, gör att betes- och grovfoderproduktionen ligger långt efter det normala på många håll.

Efter en rekordtidig förstaskörd har vallarna slutat att växa. Detta kan leda till omfattande foderbrist och även slaktköer, när man inte kan fodra sina djur.Även tillgången på halm kommer att vara mycket låg då torkan även bromsar tillväxten på spannmålsåkrarna och en del spannmål tänkt till tröskning, istället skördas som helsädesensilage.

Men hoppet finns fortfarande att landets vallar kommer kunna leverera större skördar när det blir dags för andraskörden.

– Det är väldigt akut på många håll. Vi kommer att se väldigt dåliga skördar i år, det ser vi redan nu. Och får vi inte regn inom en vecka – då blir det riktigt problematiskt, säger Lennart Nilsson, ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse.

För en vecka sedan kom Jordbruksverket med besked om skördedispenser för att underlätta för lantbrukare att klara sig under den extrema torkperioden.
– LRF uppskattar Jordbruksverkets snabba besked om skördedispens. Torkan under maj och juni har satt många lantbrukare i en mycket besvärlig situation och därför är alla möjligheter att förbättra foderläget mycket välkomna, säger LRFs ordförande Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Brist i hela Skandinavien
Efter två år i rad av besvärliga förhållanden spås det nu slå hårt mot djurhållarna. Till Travronden säger Sven-Inge Thörnvall, ägare av företaget HästKraft som är stora foderleverantörer, att det inte lär bli lätt att importera hö från andra länder heller.
– Hela Skandinavien och Östersjöländerna har drabbats hårt. I Finland är det till och med värre än hos oss och Norge verkar likvärdigt drabbade. Man får gå ner ända till Frankrike och Spanien som inte drabbats av torkan. Men dessa länder har ingen stor tradition av vallodling.

Läs mer på LRFs sida »

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.