Akupressur som du utför själv på hästen

I Sverige är den västerländska medicinen djupt rotad, men vad säger att den österländska medicinen för den saken har fel? “Hästmassage-gurun” Marina Axelson Callum ger oss här en helhetssyn över hästens kropp, och även lite mer förståelse för akupunktur och akupressur – som är en stadigt ökande behandlingsform. Hon visar även några punkter som du själv kan stämma av och behandla, för en friskare och mer välmående häst.

I arkivet hittade vi en väldigt intressant artikel från 2009 med rubriken “Självhjälp för en friskare häst”. Lika läsvärd och aktuell idag som för tio år sedan.

Enda skillnaden mellan akupunktur och akupressur är att du vid det förstnämnda använder nålar och vid det senare använder händerna. Båda systemen har sitt ursprung i Kina och tillvägagångssättet är detsamma, fast med olika redskap.

Marina Axelson Callum är hästmassör, utbildare, författare samt rektor och grundare av Axelsons Animal Massage School.

I den här artikeln kommer vi prata mer om akupressur eftersom det är något du kan göra själv med din häst, men det är bra att veta att punkterna är dom samma och likaså teorin. Hela teorin bygger på ett meridiansystem, vilket betyder att kroppen har olika energibanor som transporterar chi, som är detsamma som livsenergi.
– Begreppet sjukdom är inte något negativt enligt kineserna, det handlar istället om en obalans mellan yin och yang, berättar Marina.

På så sätt blir synen på sjukdomar inte så dramatiserande.
– Så istället för att få höra att du har en kronisk ledreumatism kanske du får höra att du har en obalans mellan njurmeridianen och blåsmeridianen. Det kan handla om allt från för lite energi till för mycket. Och när kroppen hamnar i obalans blir den sjuk. En person som får hjärtattack har ofta högt blodtryck, är stressad och väldigt aktiv, vilket gör att han har för mycket energi och då får obalans i sin hjärtenergi.

Väst möter öst
Om man ska jämföra västerländsk medicin, som är “vår” medicinteori, med den österländska medicinen, är skillnaden att vi inom den västerländska medicinen behandlar symptomen av sjukdomen, medan den österländska medicinen strävar efter att hitta orsaken till sjukdomen.
– Om en häst är halt i vänster fram tar vi reda på vad som är problemet i vänster fram, vi ser inte vidare om problemet i vänster fram beror på något annat.

Marina gör en jämförelse med oss människor.
– Kommer en 55-årig dam till läkaren med smärtor i knäet får hon ofta höra att det är normalt för hennes ålder, hon får smärtstillande och får leva med det. Hade hon istället gått till en kinesisk läkare hade han frågat om hon just nu har mens eller är i klimakteriet, då knäna via meridianerna är relaterade till hormonsystemet. Sen hade samme läkare frågat om hon kissar mycket, eftersom urinblåsans meridian passerar på bakre insidan av knäet. Den kinesiska läkekonsten lägger ihop alla bitarna och får en mer mångdimensionell bild i sin strävan efter att se till helheten och hitta källan till problemet, förklarar hon.

Akupressur är mer utvecklat på människan, men man använder i princip samma system på hästen. Man utgår då ifrån så kallade undersökningspunkter som är väldigt lättanvända.

Det finns ett system med undersökningspunkter som sitter på hästens rygg, från manken till korset. Dessa kallas associationspunkter och det är dom vi kommer titta närmare på eftersom dom är lättast att hitta och är bra att ha koll på.

Motsvarande undersökningspunkter sitter under hästens buk och kallas för alarmpunkter.
– Även om dessa punkter kallas för undersökningspunkter så kan dom vara bra att behandla. Detta görs då både av akupressörer och akupunktörer. Men man ska alltid undvika att sätta nålar under magen på hästen för att inte riskera att komma in i hästens bukhinna, vilket kan leda till bukhinneinflammation. Det är även lättare att dessa nålar ramlar bort och hamnar där dom är svåra att hitta. Så det krävs en väldigt kunnig akupunktör för att behandla med nålar under hästens mage, poängterar Marina.

Hela akupunktursystemet för människan har 361 punkter men när vi pratar om hästar så har dom ungefär 220 punkter. Trots att hästarna har mycket färre punkter använder man sig här av samma sorts numrering som hos människan. Att hästen har färre punkter kan förklaras av att hästen genom århundraden av utveckling har tappat sina tår och utvecklats på ett helt annat sätt än människan.

Dina ”kokboks”-punkter
Varje punkt representerar ett organ och här kommer vi gå igenom punkterna som sitter på hästens rygg, dom så kallade associationspunkterna.

Om hästen har problem med punkten så har den antingen hög energi i punkten vilket betyder att punkten är varm och öm, eller så har den låg energi och då är punkten istället kall och stum.
– Det är viktigt att förstå skillnaden. Hög energi är tecken på överaktivitet och att något händer i området just nu. Låg energi betyder att det är något som har suttit en längre tid och har blivit kroniskt, förklarar Marina.

Punkterna ska behandlas på olika sätt om det är hög eller låg energi. Men alla punkterna behandlas alltid med händerna i 90 graders vinkel mot hästens kropp och det vanliga är att behandla med två fingrar eller med tummen.
– Är det för mycket energi i punkten behöver den lugnas och då håller man ett väldigt löst tryck på punkten under en kortare period, ungefär tio sekunder. Du ska då känna att hettan i punkten lugnar sig och har den inte gjort det under tio sekunder kan du hålla lite längre eller lätta på trycket. Är det däremot låg energi trycker man djupare ner i punkten och kan hålla trycket i upp till en minut och här vill du få värme och lite puls som resultat av trycket.

Behandlingen ska inte göras mer än två gånger i veckan och inte direkt innan arbete.
– Det är inte heller bra att behandla en häst som precis arbetat eller ätit, för då är hästen varm i kroppen och kroppen kan ge dig fel signaler, säger Marina.

Att hitta punkterna är inte alltid det lättaste, men dom känns som små håligheter som ibland är djupare och ibland svullna. Punkterna startar bakom manken och sen sitter dom första med ett revbens mellanrum.

Hur långt ner på sidan punkterna sitter beror på hur bred hästens rygg är men punkterna ligger mitt emellan revbenshyllan (där ryggen buktar ner) och ryggraden. Bak i flanken finns en liten kant i muskeln och mitt under kanten ligger punkten, sen är nästa precis ovanför höftknölen och dom sista ligger snett framför korset, snett bakom korset på sidan och den allra sista punkten ligger i slutet på korset.

LUNGAN – Den här punkten kan visa att hästen har problem med luftvägarna. Det kan vara allt från en vanlig förkylning med hosta och luftvägsirritation till struplocks­problem eller att hästen har ett sår på lungan vilket är vanligt bland galoppörer. Om du aktiverar punkten kan hästen börja hosta eftersom du retar luftvägarna. Men den här punkten visar inte bara på problem med luftvägarna utan även på problem som kan sitta i samma sidas framben. Du kan behandla punkten, men ska inte göra det om hästen är sjuk eller snorig. Reagerar din häst på punkten gäller det att du funderar på hästens vardag. Äter hästen t ex sitt grovfoder från ett hönät som är högt placerat får den lättare ner bakterier i lungorna. Eller har du en häst som står i stall under långa perioder, i liten rasthage på dagarna eller som bara jobbas i skritt får du en häst med underaktivitet på lungorna.
Lungorna är som två muskler som måste fyllas med luft och när hästen står stilla, skrittar eller travar rör sig ryggen nästan ingenting och lungorna tränas inte. Bästa sättet att träna lungorna är att galoppera. Hästar som har underaktivitet i sina lungor får lättare problem med muskler, organ, senor och leder på grund av att dessa inte syresätts tillräckligt. Dessutom leder det ofta till en tråkig och matt hårrem.

HJÄRTSÄCKEN – Hjärta och lungor hänger ihop då hjärtat behöver syre från lungorna för att fungera. Hjärtsäcken är även kopplat till cirkulationen, att hästen har en bra cirkulation mellan lungor, hjärta och muskler. Hjärtsäcken i sig sägs vara hjärtats skydd som ska se till så att inget ont kommer in till hjärtat. Hjärtat är själen, glädjen och enligt kineserna kejsaren som måste skyddas till varje pris. Hjärtsäcken tar hand om sjukdomar, sorg och allt annat som kan skada hjärtat. Blir hjärtsäcken överbelastad finns risken att det dåliga når hjärtat och då är det illa.
Men punkten handlar också om brunst. Här kan du känna av om hästen har en dålig brunst eller för mycket brunst. Det är lättare att med behandling av den här punkten få igång en brunst än att lugna en kraftig sådan. Reaktionspunkten kan även indikera på stelhet i hals och nacke.

HJÄRTAT – Den här punkten vill man inte behandla för mycket, så den ska man vara försiktig med. Den representerar hela blodkärlssystemet och även hjärtat. Men har du en reaktion i hjärtpunkten ska du inte behandla den här punkten utan hjärtsäckens punkt. Är hästen väldigt öm i den här punkten kan det kopplas samman med nervositet, rädsla och obalans, är det istället låg energi i punkten kopplas det samman med en häst som är mer labil, lite likgiltig och som har låg energi.

STYRKÄRLSMERIDIANEN – Den här punkten har mycket med hästens rygg att göra. Det kan vara djupare ryggproblem som handlar om ryggens ledband och ligament. Men om hästen är varm och svår att få ner i värme kan det också märkas på den här punkten som även handlar om värmereglering och hästens kroppstemperatur. Just den här är den bästa punkten om man vill behandla sin häst i förebyggande syfte då den dessutom påverkar hästens immunförsvar.

DIAFRAGMAN – På nyfödda föl som har svårt att få igång andningen kan den här punkten hjälpa till. Den påverkar kroppens viktigaste inandningsmuskel och den är viktig för både tarmar, magsäck, luftvägar och hjärta. Du kan åstadkomma mycket genom att massera den även på en äldre häst.

LEVER – Det här är en jätteviktig punkt, framför allt är den viktig för muskelömhet. Levern jobbar mycket med att bryta ner gifter och mjölksyra som finns i hästens kropp, och hästen har så stora muskler i kroppen som den måste syresätta så det är viktigt att det inte finns några gifter i levern som blockerar syresättningen. Finns det istället för mycket gifter i levern leder det lätt till muskelproblem.
Levern lagrar även glykogen som är bra om man ska utsätta hästen för mycket tankeprocesser, som t ex en tekniskt krävande hoppbana eller en ny situation som kräver att hästen tänker efter.
Men levern påverkar även det fysiska och t ex galopphästar har lätt att få korsförlamning vilket kan förebyggas med hjälp av behandling av den här punkten. Har hästen röda, rinnande ögon tyder detta på en över­aktivitet i levern och levern har ofta för hög energi så den här punkten vill man lugna. Punkten spelar en stor roll för akupunkturen och är jättebra att hålla efter själv.

GALLBLÅSAN – Hästen har egentligen ingen gallblåsa, men kineserna anser att energin till gall­blåsan finns där ändå eftersom hästen producerar gallsaft från levern. Så märker du problem med den här punkten kan det aldrig ha att göra med gallblåsan. Gallblåsepunkten kan vara tecken på ligament­problem, ledbandsskador eller att hästen är stel i sidorna. Gallblåsans meridian går över hästens sida och vid problem här blir hästen svår att böja igenom. Men det har även att göra med den centrala matsmältningen i samband med levern.

MJÄLTEN – Har din häst fått en spark så att den har fått ett vätskefyllt ödem kan du hjälpa den att snabbare bli av med ödemet genom att behandla den här punkten, då den är viktig för vätskan i hästens kropp. Men du kan även behandla här om hästen har immunf­örsvarsproblem eller magproblem.

MAGSÄCKEN – Näringens hav kallar kineserna magsäcken för. Men hästens magsäck går inte att likställas med människans, det är fortfarande näring som ska in men hästen har en väldigt begränsad förmåga att ta hand om stärkelser. Har du aktivitet i den här punkten kan det vara bra att se över hästens foder, fodertider och grovfodermängd. Äter hästen för snabbt eller får den för mycket stärkelser? Äter den t.ex. havre, som innehåller mycket stärkelser, innan den får sitt hö? Mycket kraftfoder ökar på surhetsgraden i magsäcken och det kan leda till magsår. Väldigt stressade hästar och hästar med magsår får för-utom reaktion på den här punkten ofta utslag och svettningar på konstiga ställen. Har hästen en balanserad magsäck är det en lugn häst.

TRIPPELVÄRMAREN – Har mycket med hormoner att göra, men även med hästens hårfällning och matsmältning. T.ex. om du kastrerar en hingst så får den hormonomställningar eller om hästen får fång som man ibland säger kan vara hormonstyrt.

NJUREN – Njurarna styr vätske- och saltbalansen. Mentalt så är njurarna ihopkopplade med rädsla, stress och fortplantning. För kineserna är njurarna just fortplantning – energin att kunna leva vidare – reproduktionsenergin sitter i njurarna enligt dom. Vill man att stoet lättare ska bli dräktigt ska man sköta om njurarna och får inte utsätta hästen för stress, och inte heller låta den bli kall eller spänd över njurarna. Då är det även bra att behandla punkten. Men du kan även massera punkten med framgång om du har en häst som får svårt med kisseriet på grund av mycket resor eller stress.

TJOCKTARMEN – eller grovtarmen som vi kallar den på hästar är lite av
hästens hemlighet. En fungerande grovtarm är vägen till en frisk och lycklig häst, sägs det. Även här är det viktigt med mycket grovfoder och rätt bakterieflora. Grovtarmen störs väldigt av avmaskning och mediciner som kan vara tufft för mikroorganismerna i tarmen. Och blir mikroorganismerna störda stör man även dom speciella fettsyrorna som behövs för att sätta igång jäsningsprocessen i tarmen. Är hästen öm på den här punkten är det bra att se över fodret igen. Men är dom ömma här
påverkas dom inte bara inuti magen utan det kan även ge mekaniska problem eftersom punkten sitter i kombination med en led som öppnar upp ryggen. Ömheten kan hindra galoppmekaniken och hästen får problem att galoppera. Många hästar som är stela i det här området har störningar i magen.

TUNNTARMEN – Tunntarmen är viktig och den hänger som en volang i ett så kallat tarmkex vid övergången mellan bröstryggen och ländryggen. Det som levern och buksportkörteln gör ger resultat i tunntarmen som är viktig för den fortsatta processen av matspjälkningen. Tunntarmen är andra chansen för hästen att spjälka stärkelsen som den inte klarat av i grovtarmen. Här kan man förebyggande behandla mot kolik, men man får aldrig gå in och behandla punkten på en häst med akut kolik.
Urinblåsan – Om den här punkten reagerar kan det tyda på problem inom två olika områden. Dels är det vätskebalansen som den styr tillsammans med njurarna, dels tyder för låg eller för hög energi i punkten på att hästen har ryggproblem och då främst i länd och korsrygg. Om hästen t.ex. ridits på lösa banor och lösa underlag brukar det märkas på den här punkten.

Marina varnar
» Det finns många olika kurser i Sverige och utomlands för akupressur och akupunktur. Kurserna variera väldigt i längd och kräver olika förkunskaper och flera av dom kortare utbildningarna ger inte tillräckligt med kunskap. Man kan faktiskt skada hästen om akupunkturnålen sätts in fel. Även om en veterinär behandlar hästen så måste dom ha en utbildning inom akupunktur. Var inte rädd för att fråga!
» Lämna aldrig hästen själv med nålar i kroppen, speciellt inte om hästen står i boxen. Nålarna kan trilla ur och landa i ströet där dom inte hittas. Detta kan leda till att hästen får i sig nålen när den äter.
» Den som behandlar hästen måste vara noga med att ta reda på så att hästen inte har något annat i kroppen. Hade hästen kolik för en vecka sedan eller vaccinerades i förrgår är det inte lämpligt att ta ut en akupunktör. Det blir för mycket krockar och behandlingar blandas för mycket. Gör en sak i taget och kom ihåg att allt du gör påfrestar hästens kropp.

Text och foto » Jenny Abrahamsson, © Equipage 2009

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.