Åkommornas topp fem

 Agria skriver idag i ett pressmeddelande att dom fem vanligaste diagnoserna bland hästar som är försäkrade hos dom, står för drygt 60 procent av alla skadeanmälningar på häst. Uppsidan med alla fem är att dom kan undvikas i stor omfattning med rätt kunskap och förbyggande åtgärder av hästägaren.

Hältan är i särklass den största gruppen med mer än hälften av fallen i topp-fem gruppen. Där efter kommer kolik, traumatiska skador som sår, fång och hovböld. Vanliga diagnoser som alltför många hästar och hästägare har drabbats av. Det positiva är dock att hästägare kan påverka och förebygga skadorna i ganska lång utsträckning.
Karl-Henrik Heimdahl, Agrias hästveterinär, bjuder på tips och råd:

1) Hälta
Hälta kan uppkomma av många olika anledningar, men som hästägare kan du göra en hel del för att undvika problem. Att rida hästen på rätt sätt är helt avgörande för att den ska bli hållbar. Den ska ridas i balans, korrekt form och tempo. En vanlig arbetsvecka ska täcka in konditions-, teknik- och styrketräning samt smidighet.

Varierat ridunderlag på ridbanan eller i skog och mark bygger en starkare häst. Regelbundna besök av en duktig hovslagare som kan sko hästen optimalt utifrån hur hovar och benställning ser ut, är också viktigt.

2) Kolik
Kolik är ett samlingsbegrepp för smärtsamma tillstånd i mag- eller tarmsystemet hos hästen. Grunden för att undvika kolik är att vara noga med regelbundna utfodringsrutiner, ge hästen foder av god hygienisk kvalitet och alltid erbjuda tillgång till rent vatten. Ge hästen en chans att vänja sig successivt vid nytt foder. Sandkolik kan drabba hästar som går på hårt avbetade sandjordsarbeten. Sanden lägger sig i tarmarna och ger så småningom upphov till varierande grader av kolik. Går att förebygga genom att regelbundet utfodra med loppfrön.

3) Traumatiska sårskador
Se över hästen närmiljö i stallet, i hagen och ridhuset och säkra att inga vassa kanter, utstående föremål eller hala underlag är i vägen. Se till att dörrar är vända åt rätt håll så de inte riskerar att klämma hästen eller att ett hårt dörrhantag som fastnar i hästens sida. Håll stallgolvet rent från prylar. Även i mötet med nya hästkamrater kan sparkar och bett orsaka sårskador, introducera hästarna försiktigt och under kontrollerade former.

4) Fång
Stora mängder kraftfoder eller att hästen släpps på ett kraftigt grönbete är ofta början på fång. Vänj hästen successivt vid bete och foderbyten. Och glöm inte att minska kraftfodergivan under viloperioder. Långvarigt halta hästar kan drabbas av belastningsfång på det friska benet. Normalt skiftar en häst vikt mellan benen för att blodcirkulationen i hovarna ska fungera. Rådgör med veterinär om behandling.
En annan orsak till fång är att ett sto inte släpper efterbörden normalt efter en förlossning. Den ligger kvar och släpper ut bakterier och gifter som påverkar cirkulationen i hovarna. Om inte stoet släpper sin efterbörd inom 4 h, kontakta veterinär.

5) Hovböld
Hovböld orsakas ofta att den trampat på en vass sten eller ett annat hårt föremål och får en blödning. Som hästägare kan du förebygga hovbölder genom att undvika arbete på olämpligt underlag, lägg en heltäckande sula på känsliga hästar och släpp inte ut nedverkade hästar på bete barfota.

Fler tips och råd finns på agria.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.