A perfect match – finns det?

Hur matchar man ihop människor och hästar på bästa sätt? Med bl a personlighetstester till sin hjälp – på såväl ryttare som hästar – har Malin Axel-Nilsson hittat en metod för att matcha häst och ryttare, beroende på temperament respektive personlighet.

Malin är doktorand vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ta reda på det.
– Köp inte hästen säcken, dejta lite först för att se vem du passar ihop med, tipsade Malin när hon var med i ett radioprogram för P4 Uppland. Lyssna här »

 

För Equipage beskriver Malin sig själv som en liten energisk person som ofta fungerar bra ihop med känsliga fullblodsston.
– Varför jag trivs med just känsliga hästar, som inte är helt lätta att hantera och inte alls alla ryttares drömhästar, har fått mig att fundera över vad det är som gör att vissa ryttare och hästar passar väldigt bra ihop medan en annan kombination inte alls fungerar lika bra.

Malin är en äkta hästtjej som har ridit i många år men har inte haft någon egen häst. Däremot har hon ofta sett hästköp som inte blivit så där bra som man önskat och hoppats.

Malin menar att en ”felmatchning” kan bli ödesdiger både för ryttare och häst.
– Risken för olyckor ökar då matchningen av ryttare och häst blir fel. Och det är inte ovanligt att hästar säljs gång på gång på grund av att dom inte motsvarar ägarens förväntningar. Det händer även att hästar avlivas på grund av uppkomna så kallade beteendeproblem.

Funderingarna kring detta la grunden till Malins forskningsprojekt om samspelet mellan häst och ryttare.
– Målet med forskningsprojektet var att undersöka om ryttarens och hästens personlighet har någon betydelse för samspelet mellan dom. Förhoppningen var att temperamentstestet för hästar skulle kunna ge ryttare ett bredare underlag vid valet av häst och skapa bättre förutsättningar för en bra matchning, berättar hon.

Malin betonar att det inte är frågan om att hitta den optimala hästen utan att visa på skillnader mellan individer så att rätt häst kan väljas till en viss ryttare, disciplin eller verksamhet.
– För hundar finns det något som kallas MH-test, en mentalbeskrivning av hunden, som används i allt större utsträckning. Inom försvaret använder man sig exempelvis av det för att testa unghundars lämplighet för olika arbetsuppgifter. Det ska bland annat visa på hur hunden är i relationen med människor och jämför individer inom samma ras. Visst borde det finnas något liknande för häst?

Malin menar att hästaveln idag är inriktad på att ta fram tävlingsindivider, som ofta är känsliga och därmed inte helt lätta att rida. Samtidigt har gruppen ryttare som köper häst vuxit.
– Det är idag ganska många oerfarna ryttare som köper häst. Och var ska dom få hjälp? undrar Malin. Att lyssna på bästa kompisen innebär inte alltid att man får det bästa rådet.

Egenskaper viktiga för samspel
För att ta reda på vilka egenskaper ryttaren betraktar som dom viktigaste hos hästen för ett gott samspel, gjorde Malin en webbenkät. I enkäten ingick också ett personlighetstest för människor. Hon fick svar från tretusen ryttare i åldrarna 8-77 år, från skilda discipliner. Av svaren urskildes några ”toppegenskaper” som visade sig ha att göra med hur energisk hästen är, hur vänlig den är och att den är lätt att hantera i nya miljöer.

Ur svaren kan Malin avslöja att där finns vissa skillnader i rankingen av egenskaper mellan olika grupper.
– Där finns exempelvis en skillnad mellan hoppryttares och dressyrryttares svar.

Temperamentstest
Malin utförde praktiska test av hästars temperament. På Flyinge undersökte hon t ex hur ett antal skolhästar reagerar i olika situationer.
– Tanken var att vi skulle få fram olika karakteristiska grundegenskaper, förklarar Malin.

Viktiga kriterier var:
» hästarnas inställning till människor
» hur hästarna reagerar om dom blev isolerade i ett tomt stall
» hur hästarna betedde sig i en situation som är ovan och märklig – här leddes hästarna över en bro inne i ridhuset
» hur hästarna förhöll sig till främmande föremål – här konfronterades dom med ett uppspänt paraply i ett i övrigt tomt ridhus

Hästarna filmades i dom olika situationerna för att Malin sedan skulle kunna analysera deras beteende.
Hästarna testades även uppsuttet. Dom utvalda ryttarna fick innan ridtestet genomgå ett personlighetstest. Det var naturligtvis viktigt att veta på vilket sätt ryttarens personlighet möjligen påverkade samspelet med hästen.
– Jag är väl medveten om att ett test ger en ögonblicksbild och att bilden kan ändras med ändrade förutsättningar, tillstår Malin.
Men hon har ändå stora förhoppningar om att hennes forskning ska kunna leda till ett användbart test.
– Eventuellt skulle man kunna använda det vid treårstestet, för att få fram mer information om hästarna. Eller för att vid köp välja ut ett antal individer att provrida.
Likväl som man låter hästen genomgå en veterinärbesiktning innan köp skulle testet kunna användas för att informera om hästens mentala egenskaper.

Malin disputerade för en doktorsexamen 2015 och hennes avhandling kan läsas här »

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.