4,6 gånger högre risk för ryggbesvär

Är hästen öm i ryggen, reagerar den på tryck eller vill den helt enkelt inte längre prestera som tidigare? Färsk skadestatistik från Agria Djurförsäkring visar att våra varmblodiga ridhästar löper 4,6 gånger högre risk att drabbas av ryggbesvär än alla andra hästraser. Men varför är det så?

Ryggbesvär är en vanlig anledning till veterinärbesök och Charlie Lindberg, hästveterinär på Agria har en del av svaret.
– Många av dagens ryggproblem orsakas av att hästen rids för enformigt. Hästar behöver variation för att arbeta med hela kroppen och successivt bygga sina muskler och skelett. Ensidiga övningar ger spänningar och stumma muskler.

Planerad träning
Grundreceptet för hållbara ryggar är detsamma som mot hältor. En bra start är att utgå från ett veckoschema som är anpassat till hästens ålder och utbildningsnivå. Ett sådant kan du ladda ned här »

Schemat kan innehålla delar som konditionsträning i skog och mark, markarbete, dressyr, hoppträning, tömkörning, tävling och vila. En annan viktig del är ridunderlaget som också behöver varieras mellan exempelvis fibersand, asfalt och skogsvägar.
– Jag tycker att fälttävlanshästar ofta ser fräscha och välmusklade ut, det speglar troligen variationen mellan olika moment som dressyr, hoppning och terrängridning i träningen, säger Charlie.

Den största gruppen av ryggbesvär är odefinierade och har därför inte någon detaljerad diagnos.

Förutom felaktig ridning kan orsakerna till ryggbesvären komma från hältor, många gånger dubbelsidig som kan vara svår att upptäcka. Men det kan också bero på enklare problem som att hästen har en olämplig sadel.

En tredjedel av fallen
Den andra gruppen som står för en tredje del av alla ryggbesvär är kissing spines. Diagnosen innebär att tornutskotten i hästens ryggrad ligger nära eller intill varandra. För dom flesta hästar med kissing spines är träning en viktig del av rehabiliteringen som att tömköra, klättra, rygga, löshoppa eller att arbeta hästen i låg form.

Så här undviker du ryggproblem hos ridhäst:
» Schemalägg träning och tävling
» Träna hästens ryggmuskler genom att rida i korrekt form, klättra, rygga eller tömkör
» Variera ridningen
» Variera och underhåll ridunderlaget
» Säkra att den utprovade sadeln fortfarande passar
» Har kraven på hästen ökat? Lägg upp träningen i samråd med tränare

Fotnot: Raserna som ingår i gruppen varmblodiga hästar är belgiska varmblod, brandenberger, danskt varmblod, hannoveraner, KWPN, holsteiner, korsning med halvblod, mecklenberger, oldenburgare, rhenländare, SWB, westfalen, och övriga halvblod. Fördelningen av antal skador mellan dom olika varmblodsraserna i statistiken ligger på en jämn nivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.