32% ökad risk för skador under sommaren

Gröna hagar, betande hästar och ljusa varma kvällar. Härligt absolut men säsongen är extra skadedrabbad visar statistik från Agria Djurförsäkring. Antalet hästar med traumatiska skador ökar närmligen med 32 procent under juni-augusti jämfört med resten av året.

Hästar som släpps ut på bete, ofta med andra hästar som dom inte går tillsammans med resten av året, innebär en risk. Lekfulla äventyr blir lätt till en hårdhänt lek, där hudskador eller sparkskador – i värsta fall frakturer – tyvärr inte är ovanliga.
– Det är viktigt att den nya betesflocken får etablera sin rangordning i lugn och ro, och att man har tillräckligt stora ytor för hästarna att kunna gå undan utan att bli inträngda i hörn, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.

Sommarens vanligaste skador
Juli är årets mest skadedrabbade månad när det gäller traumatiska skador på häst, och under dom tre sommarmånaderna visar Agrias statistik en ökning på nästan 32 procent. Oftast rör det sig om hudskador som orsakats av bett, sparkar eller att hästen skadat sig på staketet. Men det handlar även om frakturer, hovskador och senskador.
– Daglig tillsyn och daglig visitering av beteshästarna är jätteviktigt, för att snabbt kunna åtgärda eventuella uppkomna problem. Okomplicerade småsår kan snabbt utvecklas till allvarliga problem om det går några dagar och en infektion får fäste i den skadade vävnaden. Flugor och insekter förvärrar snabbt problemen ytterligare, säger Karl-Henrik.

Även antalet påkörda hästar ökar under sommaren, troligen för att fler hästar i hagarna leder till fler lösa hästar på vägarna. Att se över staketen är en enkel men viktig åtgärd. Har du elstängsel ska strömstyrkan anpassas efter längden på stängslet. Se även till att ha tillräckligt med mark och bete så att hästarna kan sysselsätta sig och hålla sig mätta.

Hästarnas fem vanligaste sommarskador är hudskador, frakturer, hovskador, sen- och ligamentskador och påkörda hästar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.