30% fler fall av fång i värmen

Som en tydlig följd av det varma vädret ökade antalet skadeanmälningar för fång till Agria. Jämfört med 2017 steg antalet fångfall under maj och juni med 30 procent. Trolig orsak är för mycket mat och för lite motion.

Oftast är det hormonella förändringar som gör att hästar drabbas av fång, men i dagsläget kan man också misstänka överutfodring i kombination med för lite motion. I värmen rör hästarna på sig mindre, samtidigt som många stödfodrar med kraftfoder. Det torra gräset innehar också en ovanligt hög sockerhalt.
– Den ökning som vi ser nu beror troligen på att många väljer att stödfodra med proteinrikt kraftfoder när man är orolig över att det vanliga fodret inte räcker, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef, Häst & Lantbruk, Agria Djurförsäkring.

Värmen leder också till att många hästar får mindre motion, eftersom dom tenderar att stå stilla i hagen samtidigt som dom inte rids i samma omfattning. Många hästägare har också tagit semester.

Mikael Theorén fortsätter:
– Se till att hästen håller hullet, men med måtta. Och var noga med att den får tillräckligt med motion, tipset är att rida på morgonen eller kvällen när temperaturen är mer behaglig.

Om fång
Fång är en relativt vanlig sjukdom som kan drabba både hästar och ponnyer och den orsakar stort lidande. Symptomen visar sig framförallt i hovarna då det uppstår en inflammation i hovens lamellager och suldel, det skapar smärta och hälta. Orsaken till fång är ännu inte helt klar trots intensiv forskning.

Hästens symptom vid ett fånganfall är den klassiska fångställningen: Den står med kroppsvikten förskjuten bakåt, framhovarna placerar den framför sig och bakbenen in under sig och är ovillig att gå. Hovarna är mycket varma och man kan känna en tydlig puls i blodkärlen på båda sidor av kotan. Feber är också ett tydligt symptom vid fång.

Sjukdomsförloppet kan vara så kort som några timmar. Om inte anfallet behandlas i tid kan inflammationen skapa en försvagning i hovens lamellager som i sin tur leder till att hovbenet sänks eller roteras. Tecken på en lägesförändring av hovbenet är att kronranden blir mjuk när den förlorat sitt stöd från hovbenet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.