Störande eller stressade?

Dom går både stallägare och ryttare på nerverna – hästarna som drar tänderna mot gallret, äter på inredningen, krubbiter, sparkar i väggen eller vandrar runt, runt i boxen. I nummer 5 som kommer ut i butik den 12 oktober, berättar etologen och forskaren Anna Lundberg varför vissa hästar utvecklar beteendestörningar, hur det påverkar dom och vad vi kan göra för att hjälpa.

Beteendestörningar, eller stereotypier, är monotona upprepade rörelser som tycks sakna mål eller syfte. Det är bara djur i fångenskap som drabbas av stereotypier och det beror ofta på tidigare eller nuvarande brister i miljön. Beteendet är framför allt ett sätt för hästen att hantera sin egen stress och frustration.

Vägen till lyckliga hästar
Anna Lundberg är etolog och universitetslektor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa på Statens Lantbruksuniversitet. Där forskar hon kring djurs beteenden och har bland annat gjort en studie kring krubbitning och vävning hos hästar.

Anna menar att nyckeln till harmoniska hästar och hästägare handlar om förståelse för hästen som individ och kunskap om hur vi ska tillgodose hästens basala behov. En häst som inte får röra sig, vara social med andra hästar eller söka efter föda, får inte utlopp för sina naturliga och grundläggande beteendebehov.
– Hur kommer det sig att det är så svårt att ta till sig det här?, frågar hon sig lite uppgivet. Folk vill hellre ha något foder eller tillskott som kan lösa problemet, än att anpassa sig efter vad hästen faktiskt behöver.

I artikeln berättar Anna om nya rön och gör oss medvetna om hur vårt sätt att lära hästen nya saker och hur vi väljer att hålla den, är avgörande för att hålla stressnivåerna nere.

Här kan du köpa nr 5 2017 (portofritt) »

Tipsa en vänShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *