Övning för formens skull

hanchen-ressle-ovningHar du en häst som lätt blir för hög i formen och sänker ryggen? Många övergångar och några steg sidvärts ingår i en nyttig övning serverad av A-tränaren och GP-ryttaren Hanchen Ressle.

Ett effektivt sätt att förmå hästen att använda ryggen, är att jobba med övergångar kombinerade med att flytta några steg sidvärts. Jobbet med avsaktningar
där hästen är kvar i formen, är början till den viktiga halvhalten.

Efter ett inledande skrittpass rider du övergångar från skritt till trav och tillbaka till skritt. I avsaktningarna flyttar du hästen något sidvärts för innerskänkeln.
– När du flyttar hästen ett eller två steg åt sidan förflyttar du hästens tyngdpunkt och får den att lägga vikten något bakåt. På det sättet får du halvhalten att gå igenom, förklarar Hanchen.

NYTTIG ÖVNING MED ÖVERGÅNGAR
1. Rid en serpentin med tre bågar i trav.
2. Efter första bågen saktar du av till skritt innan medellinjen. Går hästen emot, lägg en volt och flytta den något för innerskänkeln.
3. Trav igen och upprepa efter andra bågen.

hanchen-ressleAtt rida serpentiner i trav med övergång till skritt på medellinjen är en nyttig övning. Volten motverkar att hästen går emot och vill gå ur sin runda, låga form. Flytta något för innerskänkeln innan du saktar av.
– I volten kommer hästen tillbaka i balans, säger Hanchen, genom att flytta den för innerskänkeln underlättar du för en avsaktning.

Text och foto » Eva Jacobsen Svaton, ur nr 5 2009

Tipsa en vänShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *